Hasanbegović u Splitu: Branitelji su stvorili Hrvatsku, posebnu počast odajem HOS-ovcima

hos, Zlatko Hasanbegović, Split
Hasanbegović se odazvao pozivu splitskih branitelja da oda počast poginulim pripadnicima HOS-a, a prije toga odao je počast poginulima i na Gradskome groblju Lovrincu, gdje je položio vijenac na spomenik hrvatskim braniteljima i podno spomen-obilježja Bošnjacima braniteljima poginulima u Domovinskom ratu.

Pred mnogim okupljnim braniteljima kod spomenika 9. bojne HOS-a nazočnom negdašnjem zapovjedniku HOS-a Marku Skeji je rekao da je bio izvrgnut napadu jer je uvijek govorio i uvijek će govoriti da su obrambeni oslobodilački Domovinski rat i žrtva hrvatskih branitelja jedini istinski stvarni temelj na kojemu počiva moderna hrvatska država.

"Hrvatska država nema drugog temelja i mi trebamo ustrajno govoriti istinu jer samo nas istina može spasiti. Svi branitelji su zaslužni za uspostavu i obranu moderne hrvatske države, među njima posebno svojim viteštvom, junaštvom, nacionalnim fanatizmom i čestitošću iskazali su se dragovoljci HOS-a. Neka i oni i svi hrvatski branitelji budu trajni uzor našoj djeci", rekao je ministar Hasanbegović pred spomenikom HOS-a.get_img

Odgovarajući na novinarska pitanja, istaknuo je da je - bez obzira na što protokolom nije bilo predviđeno - inzistirao da dođe odati počast pripadnicima HOS-a jer je želio odati počast svima koji su ginuli u obrani države.

Rekao je kako mu je bilo posebno drago odati počast baš pred splitskim spomenikom koji izaziva mnoge kontroverze kod onih koji ne poštuju žrtvu hrvatskih branitelja te koji su napadima na sve one koji su zaslužni za taj spomenik još jedanput ponizili i sve poginule, posebno poginule dragovoljce HOS-a i članove njihovih obitelji.

Na pitanje da komentira to što je spomenik nekoliko puta oštećen, a još se ne znaju počinitelji, Hasanbegović je rekao kako su to provokacije.

Dok je živih ljudi iz 9. bojne HOS-a te njihove djece - jamstvo su da taj spomenik nitko i nikada neće moći ugroziti, rekao je i dodao da je to "prkos-spomenik koji govori o istini koju treba prihvatiti".

Za Bleiburg je rekao da ga taj zločin podsjeća na temelje jugoslavenske komunističke diktature i države u čijim je temeljima zločin, a trajna je obveza na to podsjećati. Dodao je kako je -bez obzira na to- kao ministar i kao čovjek spreman iskazati počast svim žrtvama "u nesretnome Drugom svjetskom ratu i poraću, i to s bilo koje strane, bilo koje vojske ili bilo kojeg zločina ili režima".

"Počast iskazujem ne samo u sklopu državnog protokola, već na svoje osobno inzistiranje. Bio sam i u Jasenovcu. Moje temeljno načelo je da svim žrtvama bez obzira na kojoj su strani bile moramo nakon 70 godina od rata biti spremni odati počast", rekao je Hasanbegović. Ocijenio je da tako iskazujemo ljudsku i civilizacijsku zrelost te rasterećujemo modernu hrvatsku državu svih zloduha prošlosti.

"To je jedini put za istinsko pomirenje", rekao je Hasanbegović i dodao da ne moramo dijeliti iste poglede na prošlost, no nema razloga da ih nemamo na sadašnjost i budućnost.

Naglasio je da je "odgovornost našeg naraštaja i svih u hrvatskoj politici osloboditi našu djecu od zloduha prošlosti i rasteretiti ih od svih polemika kojima smo još izloženi".

Splitski branitelji darovali su ministru majicu na kojoj piše: "Zlatko Hasanbegović moj ministar".

maxportal.hr