'Hajka na Šimunića mora prestati'

Joe Šimunić, Hajduk, Josip Šimunić, Josip Šimunić, Hajduk, Josip Šimunić, Hajduk, Joe Šimunić, Torcida, Hajduk, Dinamo, Josip Šimunić, Hrvatska, Brazil, navijači, Joe Šimunić, bob dylan, Željko Joksimović, milorad pupovac, HSK, Joe Šimunić, Josip Šimunić, iseljenici, Novac, kazna, Josip Šimunić, hajka, Hrvatska, Josip Šimunić, FIFA, kazna, Hrvatska, navijačka priča, Josip Šimunić, Mirko Barišić, Dinamo, Josip Šimunić, Josip Šimunić, komentar, kazna, Željko Jovanović, Zoran Stevanović, Hrvatska, Niko Kovač, Josip Šimunić, Josip Šimunić, Srbija, Josip Šimunić, FIFA, saslušanje, kazna, Josip Šimunić, kazna, Josip Šimunić, Hrvatska, Vatreni, Josip Šimunić, Hrvatska, SP Brazil, Josip Šimunić, Ivo Josipović, Hrvatska zemlja, Josip Šimunić, za dom spremni, Josip Šimunić, šutnja, HNS, tragedija, Josip Šimunić, Josip Šimunić, Hrvatska zemlja
U sportu i u nogometu nužne su korijenite reforme. Neprihvatljivo je skandiranje poruka ideološkog karaktera, poručio je Furio Radin, šef Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina koji je danas održao sjednicu čija je tema bila - netolerancija na nogometnim utakmicama, piše jutarnji list.

Vladimir Iveta, tajnik Hrvatskog nogometnog saveza kazao je da je HNS osudio skandiranje Josipa Šimunića na utakmici protiv Islanda, ali da je tu riječ o dugogodišnjoj pojavi.

- Šimunić, koliko god da je pogriješio nije glavni problem. Mene brine nekoliko tisuća ljudi koji su mu odgovarali, kao i oni koji su to i ranije radili, kazao je Iveta. Šimunicevo ponašanje osudila je i Biserka Vrbek iz HOO-a koja je kazala kako je nakon prijave ministra Željka Jovanovića, slučaj u razmatranje uzeo i njihov etički odbor koji bi uskoro trebao oko toga donijeti odgovarajuću mjeru.

Zamjenik ministra Petar Skansi poručio je kako je potrebna pomoć cijelog društva kako bi se odaslala poruka da je građanima stalo do sportskog spektakla, a ne do divljaštva i demonstracija, dok se glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman ispričao slušateljima, istaknuvši kako je do propusta došlo u radijskom, a ne TV programu.

Nedžad Hodžić iz Kluba zastupnika nacionalnih manjina kazao je da je problem i u sveukupnom narušavanju prava manjina u posljednje vrijeme. Podsjetio je na nedavno prosto pismo koje je anonimno primio, a koje je u sabornici pročitao Milorad Pupovac.

- Ova država je nastala na antifašizmu koji nije bio društveni sustav i o tome ne može biti rasprave. Prizivanja NDH stoga nisu dopuštena. Ja sam već rekao, hrvatsko društvo je bolesno, boluje od opake bolesti i treba terapiju. U Sarajevu se društvo dijeli na raju i papke, a meni se čini da je u hrvatskom društvu sve više papaka, kazao je Hodžić. Uzvratio mu je HDZ-ov Ante Babić.

- Imam pravo vjerovati da je Hodžić sam sebi poslao tu poruku - rekao je Babić. A onda optužio i Radina da Odbor pretvara u ideološku komisiju društva.

- Preporučam da Hrvatima napravite popis onoga što smiju gledati, slušati, govoriti i kako se oblačiti. Ovo društvo nije bolesno. Možda ste vi bolesni - rekao je Babić.

- Shvaćam da pokušavate skrenuti pažnju na nešto što nije tema, ali radite protiv sebe i svoje stranke. Ako zastupnik kaže da je dobio to pismo, dužnost vam je to respektirati, a ja sam vidio da je dobio pismo, uzvratio je Radin. No, Babić nije odustajao. Kazao je da postoje dvostruka mjerila jer na sjednici nije bilo govora o paljenju hrvatske zastave u Srbiji.

- To ne osuđujemo, rekao je Babić, a podržala ga je i vanjska članica Odbora Marijana Petir.

- Ovaj odbor ne govori o ljudskim pravima kad se radi o Hrvatima. To je licemjerje. Ne raspravljamo u ovom Odboru o nasilju nad Željkom Markić - ustvrdila je Petir i dodala kako hajka na Šimunića treba prestati jer je i to kršenje ljudskih prava.

Mirela Holy kazala je kako joj je žao sto je sve skrenulo u ideološku raspravu.

- Nadam se da ćemo početi valorizirati ljude na temelju ljudskih vrijednosti, a ne na temelju boje kose, i toga imaju li krvna zrnca srpske ili neke druge nacionalnosti - rekla je Holy, koja je podržala da se Šimunića financijski sankcionira.

Dragan Crnogorac (SDSS) rekao je da i disciplinski pravilnik HNS-a osuđuje Šimunićevo ponašanje.

- Ni po svojim dokumentima niste postupili. Jesmo li sposobni voditi ovo društvo? Ako primate plaću, zašto čekamo da nam drugi propisuju kazne. Što čekamo? Da nas kazne FIFA i UEFA? Malonogometni klub Ustanik može imati "U" u svom grbu i to nije promicanje ustaških simbola. Bojim se da se ni poslije ovog Odbora neće ništa desiti - kazao je Crnogorac i kritizirao Radmana.

- Tijekom TV prijenosa čulo se skandiranje. A to nije prvi put. Ravnatelja je izabrao Sabor i ovo nije prvi put da dolazi i da se ispričava. Ne trebamo isprike. Trebamo da se to ne ponavlja - zaključio je Crnogorac.

Na Odboru je oštro osuđeno svako izražavanje netolerancije i ksenofobije na sportskim terenima. HNS je pozvan da preuzme odgovornost za propuste, da poduzme sve kako bi utvrdili odgovornost sportaša u takvim slučajevima, te da u suradnji s ministarstvom zaštiti ugled Hrvatske na međunarodnim gostovanjima kad je riječ o neprihvatljivom skandiranju i izvrgavanju ruglu hrvatskih državnih simbola.