Gužve na granicama mogao bi uskoro 'pojačati' još jedan novitet

Bijača, GP Bijača, Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata, Udruga branitelja iz rata, Udruga Zaboravljeni branitelji, schengen, schengenska pravila, granični prijelazi, gužve, Mostar, Neum, Međugorje, gužva, granica, stanje na putevima, stanje na prometnicama, stanje na cestama, granični prijelazi, Udruga Zaboravljeni branitelji
Hrvatska će, izvjesno je, još opreznije pristupiti raspravama o novoj europskoj uredbi kojom bi se od građana država kojima ne treba viza za EU tražilo da se unaprijed, prije putovanja, prijave kroz poseban sustav.

Prijedlog o uspostavi europskog sustava za informacije o putovanjima i njihovu odobrenju (ETIAS) u studenom prošle godine predstavila je Europska komisija, a o njemu se trenutno raspravlja u radnoj skupini Vijeća EU.

Prema tom prijedlogu, građani ne-članica Unije, kojima ne treba viza za schengensko područje, morali bi prije dolaska ispuniti jednostavan obrazac, platiti pet eura (ako su stariji od 18 godina) i na taj način dobiti posebno odobrenje za ulazak u EU. Sličan sustav već primjenjuju, primjerice, Sjedinjene Američke Države. Registracija bi se obavljala putem internetske stranice ili mobilne aplikacije. Komisija je lani istaknula da je postupak za izdavanje odobrenja jednostavan i brz, da je za ispunjavanje zahtjeva potrebno svega desetak minuta te da bi se u većini slučajeva odobrenje izdalo u nekoliko minuta.

No, kako doznaje Novi list, u dosadašnjim raspravama o ovom prijedlogu Hrvatska je iznijela nekoliko bitnih primjedbi koje bi trebalo razriješiti prije nego se novi sustav uspostavi. Jedno od otvorenih pitanja je što s ljudima koji prije putovanja nisu podnijeli zahtjev ili, pak, uopće nemaju pristup internetu pa se ne mogu na taj način registrirati. Prema neslužbenim informacijama, u raspravama se kao rješenje predlagalo da se na graničnim prijelazima postave posebni kiosci za registraciju. Međutim, to bi moglo značiti ponavljanje nedavnih nemilih scena s hrvatskih granica - dugačka čekanja i gužve dok se ljudi na samoj granici pokušavaju registrirati.

Za Hrvatsku je još i bitnije da se novi sustav primjenjuje na vanjskim granicama EU-a, a ne vanjskim granicama Schengena.