Gužva za tri mandata dijaspore: U bitku kreću HDZ, HSP, Bandić, Tomašić, ORaH i Most

izbori 2010, izbori, izbori, Hrvati u BIH, izbori 2010, pismo, dijaspora, izbori, izbori, Hrvatska, popis, izbori, Hrvatska, HDZ, kukuriku koalicija, izbori, BIH, ustav, Hrvatska, referendum, U ime obitelji, izbori, izbori u BiH, Stjepan Mikić, Troplet, Europski parlament u Briselu, izbori, poziv, izbori, Slovenija, izbori, kupovina glasova, plaćanje glasova, glasovanje, izbori, djeca, izbori, BIH, kupovina, birački odbori, izbori, provjera, glasovanje, izbori, poziv, BIH, izbori, predsjednički izbori, izvanredni izbori, izbori u BiH, BIH, izbori, izbori, klis, Konjic, izbori, Čitluk, HDZ BiH, izbori, zapadna hercegovina, BIH, izbori, Sarajevo, Hrvatska zemlja, izbori, Hrvatska zemlja, izbori, predsjednički izbori, Mostar, DIP Državno izborno povjerenstvo , predsjednički izbori, rezultati prvog kruga , Hrvatski narodni sabor, izbori u RH, poziv, izbori, izbori u RH, Kolinda Grabar Kitarović, Ivo Josipović, Ploče, referendum, termoelektrana, izbori, Hrvatska dijaspora, dijaspora, Hrvatska zemlja, iz
Ilustracija/Hercegovina.info
Naime, otkad je izmjenom Ustava iz lipnja 2010. godine propisano da se u XI. izbornoj jedinici, za dijasporu, bira fiksna kvota od tri zastupnika te da se može glasovati samo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, interes političkih stranaka za tu izbornu jedinicu, kao i za nadmetanje kandidata u njoj, značajno je smanjen.

Naime, u dosadašnjim izbornim ciklusima, na prethodnih sedam parlamentarnih izbora, dijaspora je pokazala sklonost, pa i privrženost HDZ-u, stoga se sve više stranaka odlučuje ne sudjelovati sa svojom listom u XI. izbornoj jedinici. Kako neslužbeno doznajemo iz više izvora, HDZ-ovu listu, odnosno listu Domoljubne koalicije, u XI. izbornoj jedinici predvodit će predsjednik Glavnog odbora Hrvatskog narodnog sabora i bivši predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić.

Drugi na toj listi trebao bi se naći njezin aktualni koordinator i bivši HDZ-ov ministar financija Davor Šuker. Ljubić za "Slobodnu" nije bio spreman potvrditi da predvodi listu, ističući da ništa nije gotovo dok se i službeno ne tiskaju izborne liste. Doznajemo kako se bivši ministar financija Šuker prisjetio svojih bosanskohercegovačkih korijena "jer se posvadio s HDZ-ovcima u Velikoj Gorici" pa je rezervni položaj pronašao u domovini predaka.

Tko je trećerangirani na listi Domoljubne koalicije još nije odlučeno. Vodi se bitka između predstavnika srednje Bosne, Posavine i Republike Srpske.
Boje branitelja na listi Domoljubne koalicije trebao bi braniti general Željko Glasnović. Ako bi general Glasnović bio i šesti kandidat na listi, koliko ih ta koalicija namjerava ponuditi, zbog uvedenog preferencijskoga glasovanja, Glasnović bi imao ozbiljne izglede ući u novi saziv Hrvatskog sabora. No, tada bi se morao odreći dviju mirovina, i hrvatske stečene u HV-u i bosanskohercegovačke stečene u HVO-u.

U izbornu utakmicu na terenu za dijasporu izlazi i koalicija zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića.

A i sinonim za najveće iznenađenje prvih preferencijskih izbora u Hrvata, onih za EU parlament, Ruža Tomašić, sa svojom koalicijom "Spremni" izlazi na izbore u XI. izbornoj jedinici.

No, kako se predsjednica nove konzervativne stranke u Hrvata ne namjerava osobno kandidirati na listi za dijasporu, nova iznenađenja u toj izbornoj jedinici ne treba očekivati.

- Bit ću prva na listi koalicije "Spremni" u X. izbornoj jedinici, jer sada tamo živim iako sam podrijetlom iz BiH. A našu listu za XI. izbornu jedinicu predvodit će Draženko Kožul iz Širokog Brijega, kao član Hrvatske konzervativne stranke - kazala je Tomašić.

Danijel Srb, predsjednik HSP-a, inače jedan od pet zastupnika koji su 2010. godine glasovali protiv izmjena i dopuna hrvatskog Ustava, kojima je kvota za dijasporu limitirana na tri zastupnika te odlučeno da se može glasovati samo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, za "Slobodnu" kaže:
Doktor iz Toronta

- Mi znamo da se u BiH odlučuje o mandatima dijaspore. Sada čak odlučuje i kampiranje u redovima ispred diplomatsko-konzularnih predstavništava u BiH, no HSP se odlučio kandidirati doktora Tihomira Janjičeka iz Toronta.

I ORaH izlazi na izbore u XI. izbornoj jedinici, no "kako liste još nisu službeno potvrđene na organima stranke", njegova predsjednica Mirela Holy nije bila spremna govoriti o kandidatima koje će ponuditi biračima.

Predsjednik stranke Most te predstavnik nezavisnih lista Most Božo Petrov potvrđuje nam da će na izbore i u dijasporu, dometnuvši da će HDZ monopol na dijasporu definitivno izgubiti njihovim angažmanom. O imenima kandidata do ponedjeljka nije bio spreman govoriti.

No, osim činjenice da kampiranje pred diplomatsko-konzularnim predstavništvima odlučuje o rezultatima, bitnu ulogu imaju i autoprijevoznici, odnosno broj autobusa koje angažiraju stranke za prijevoz glasača širom zemlje do četiri biračka mjesta.

Naime, kako je sada glasovati moguće samo u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci i Tuzli, za glasačku podršku svojim simpatizerima stranke osiguravaju besplatne autobuse. Dakle, tko u subotu i nedjelju, 7. i 8. studenoga ove godine, osigura više autobusa i strpljivih glasača da čekaju satima u redu, ima veće šanse osvojiti mandate dijaspore.
I Bandić i Brkić hoće neurokirurga

Objektivno, Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik hercegovačkih korijena, koji je na predsjedničkim izborima 2010. u drugom krugu, u BiH dobio 80 tisuća glasova, ima najveće šanse ugroziti HDZ-ov monopol na glasove dijaspore. Doznajemo i kako se između Bandića i glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića već vodila bitka oko jednog kandidata, naravno na čijoj će listi završiti, a riječ je o uglednomzagrebačkom neurokirurgu bosanskih korijena.

Slobodna Dalmacija