Gusari iz Komina pobjednici 20. maratona lađa na Neretvi

Maraton lađa 2016
Maraton lađa na Neretvi je amatersko sportsko natjecanje u starim izvornim plovilima (lađama) u kojima lađari preveslaju 22,5 kilometar od Metkovića do cilja u pločanskom zaljevu.

Natjecanje ploveći u posebnom brodu pratio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković i Mate Granić, izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar- Kitarović, koja je pokroviteljica manifestacije.

Jandroković je prije starta istaknuo kako je Maraton lađa u proteklih 20 godina razvio svoj sportski, kulturni i turistički karakter i postao jedna krasna tradicija koja okuplja ljude iz cijele Hrvatske. Prema mom mišljenju, ovdje je najvažnije slavljenje hrvatske neretvanske tradicije, odnosno tradicije neretvanskih lađa i pobjeda kroz bogatu hrvatsku povijest, istaknuo je Jandroković. Također je rekao kako je Maraton lađa na Neretvi vrlo važan za hrvatski identitet i daje dodatnu turističku dimenziju neretvanskom kraju koji tako postaje prepoznatljiv u Hrvatskoj i izvan nje.

Mate Granić je istaknuo kako je Maraton lađa na Neretvi sjajna sportska manifestacija koja istodobno baštini naše kulturne i povijesne vrijednosti, kako se izrazio, od Kneza Domagoja do Domovinskog rata.

Gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan rekao je kako Maraton lađa već 20 godina pronosi ime svojeg kraja i ime Neretve. Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić je istaknuo kako je Maraton lađa manifestacija viteštva, izdržljivosti i želje za pobjedom.

Na brodu koji prati Maraton lađa od Metkovića do Ploča su, osim Jandrokovića i Granića, i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, župan primorsko-goranski Zlatko Komadina, HDZ-ov saborski zastupnik Branko Bačić te Mostovi saborski zastupnici Miro Bulj i Nikola Grmoja.

Pobjedniku Maratona lađa će u Pločama biti uručen veliki prijelazni Domagojev štit, te mali štit u trajno vlasništvo.

( hrt.hr )