Grčka tragedija i hrvatska komedija

Vlada RH, pomoć, Hrvati u BIH, Hrvatska, Hrvatska, Hrvati u BIH, grčka, Hrvatska, komedija, tragedija, eu, referendum, Hrvati u BIH, narod, Hrvati, Hrvatska, europa, stipendije,  Udruga udovica hrvatskih branitelja, minstarstvo branitelja hnž, Međugorje, Hrvatska zemlja, domovina, Hrvati, jezik, hrvatski jezik, učenje, molitva za domovinu, molitva, otvoreno pismo, Kolinda Grabar Kitarović, Darko Pajičić, domovinski rat, Politika, Hrvatska, domovina, Hrvatska zemlja, domovina, moja domovina, stipendije, stipendiranje studenata , pravo na stipendiju, Hrvatska zemlja, pomoć, Hrvatska, stipendiranje studenata , stipendija, stipendije
Trebalo je tada glavnim konkurentima: Grčkoj i Italiji doskočiti barem na propagandno - marketinškoj razini, ako se već nije moglo na ponudbeno - sadržajnoj.

Nekoliko godina poslije Grčka je potonula u dugovima i ugrozila tzv. eurozonu, Italija će tek potonuti,a mala zemlja za veliki odmor je prošla zanimljivu metamorfozu i postala mala zemlja za veliku pljačku.
Zabranili referendum zemlji - majci demokracije

Dakle, nalazimo se u lijepom društvu zemalja koje predvode nezajažljivi pohotnik Berlusconi, te izgubljeni Grk čijoj su zemlji europski moćnici upravo zabranili temeljno demokratsko pravo narodnog izjašnjavanja - referendum!

Koje li ironije, zemlji koja je majka europske i svjetske demokracije zbog minusa na tekućem,onemogućena je civilizacijska stečevina u koju se Europska unija tako zdušno zaklinje. Ako znamo da je,prema karakteristikama grčke tragedije iz vremena stare Antike, tragički junak u najširem smislu riječi žrtva vlastite nesretne sudbine, nimalo čudno da se i taj povijesni usud poput bumeranga vraća kolijevci europske filozofske misli, povijesti i kulture.

Zanemarimo li na trenutak golemi grčki inozemni dug,kojega su EU moćnici prepolovili - i s preostalom polovicom bankari će i te kako zaraditi - pritisci, discipliniranje i uvjetovanje suverene zemlje, nama Hrvatima kao poučak nameće se sudbina jedne Grčke, članice Unije od 1981. godine
Kampanja - rat sviju protiv svih

Što mi, sa sličnom gospodarskom i financijskom bremenitošću a nismo članice EU možemo očekivati od bešćutnih sjevernjaka, ako su u stanju svoju staru članicu godinama uvlačiti u glib dužničkog ropstva, a onda je se preko noći odreći? Podsjeća li vas ovo na scenarij kojega smo svjedoci upravo u Hrvatskoj?

Istodobno u Hrvatskoj se rasplamsava predizborna kampanja koja bi se najbolje mogla izraziti latinskom izrekom "bellum omnium contra omnes", ili u prijevodu - rat sviju protiv svih. Uz političke stranke i razne pojedince u tom svojevrsnom ratu sudjeluju i mediji, prema kojima svakodnevno i u nastavcima cure informacije i podatci iz istrage, inače strogo tajnih dokumenata.

Odvjetnički timovi u predmetima Polančec (Nobilo i drugi) i Sanader (Prodanović,Sloković i drugi),inače prekaljeni juristi i svim fiškalskim bojama premazani igrači vode bitku svog života protiv glavnog državnog odvjetnika Bajića, oboružanog novim ZKP-om te ponekim stranim veleposlanstvom u Zagrebu.

Bivšem se premijeru, kojega Šeks od milja naziva mangupom, vratio osmijeh na lice i u svom prepoznatljivom stilu želi u sudnici ostaviti dojam čovjeka koji kontrolira situaciju, te ponekad retorički i poentira pred preplašenim svjedocima. Definitivno talentiranom glumcu i ne preostaje drugo doli, kao u showu ples sa zvijezdama ostaviti što bolji dojam na publiku.
Razarajući učinak na trenutno vladajuće

Ovi procesi će kako vrijeme bude odmicalo i kako prljavštine budu izbijale na vidjelo imati razarajući učinak na trenutno vladajuću stranku, čija šefica još uvijek nije u stanju anticipirati sve posljedice koje će nastupiti. Jer u ovoj priči tzv. borbe protiv korupcije i kriminala, kolateralna i planirana žrtva je i ono dobro što je devedesetih učinila velika Tuđmanova stranka.

I bez anketa jasno je kao dan da se pobjednik ovih izbora već zna i što je najbitnije oni jadni za to ništa nisu krivi, već beskrupulozna skupina bivših dužnosnika vladajuće stranke, zatečenost, nesposobnost i nespremnost sadašnjeg vodstva, te silovita medijsko - propagandna mašinerija u službi eurobirokrata.

Izvor: dalmacijanews