Gradu heroju uručeno 10.000 eura za obnovu vodotornja

Hrvati u dijaspori , Vukovar, grad Hamburg
Novac je prikupljen za obnovu Vukovarskog vodotornja.

U prostorijama Grada Vukovara 18. kolovoza predstavnike hrvatskih udruga u Hamburgu Hrvoja Krištića, Vjekoslava Karačića, Berislava Injića i patera Antu Bobaša, voditelja Hrvatske katoličke misije te koordinatora i inicijatora humanitarne akcije, Tonu Barnjaka, primio je gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava. Predstavnici Hrvatske Radosti e. V., Hrvatske kulturne zajednice Hamburg e.V. (Croatia Hamburg), HKD Napredak Hamburg e. V. i Hrvatske katoličke misije Hamburg uručili su Penavi donaciju u vrijednosti od 10.000 eura prikupljenoj na humanitarnom koncertu Hamburg za Vukovar održanom u lipnju za obnovu Vukovarskog vodotornja - simbola hrvatskog zajedništva.

Gradonačelnik i predstavnici udruga hrvatskih iseljenika iz Hamburga izrazili su svoje zadovoljstvo i zahvalu što su se Hrvati u dijaspori odazvali pozivu za obnovu simbola otpora i obrane grada, simbola stradanja i pobjede. Inicijator humanitarne akcije, Tone Barnjak, zahvalio je svim volonterima, posjetiteljima koncerta i svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovoj akciji jer bez njih ništa ne bi bilo moguće. Zahvalio se i svim medijima koji su popratili ovaj događaj i svim pozitivnim komentarima sa svih strana domovine i dijaspore.

Gradonačelniku je uručena i slika na kojoj se nalazi uništeno vozilo hitne pomoći ispred vukovarske bolnice koje je skupina hrvatskih iseljenika iz Hamburga donirala Vukovaru 1991. godine. Hamburško vozilo hitne pomoći dobit će svoje mjesto u Muzeju kao trajni podsjetnik zajedništva Hrvata u Hamburgu ujedinjenih u pomoći Hrvatskoj. Svoje zajedništvo i spremnost za pomoć ponovili su i ove godine humanitarnom akcijom.

Na humanitarnom koncertu voditeljica Generalnog konzulata Republike Hrvatske, prof. Lidija Pansegrau Hadrović održala je dirljiv i poticajan govor u kojem je pozvala sve Hrvate iz Hamburga da na njihovom odlasku u Domovinu svakako posjete grad herojstva, ponosa i stradanja, da grad Vukovar bude nezaobilazno mjesto u kojem ćemo prignuti svoje glave uz znak dubokog poštovanja. Vukovar je bio, jest i ostat će zapisan u srcima Hrvata iz Hamburga. Hamburg je ponosan da je dio velikog projekta obnove vukovarskog vodotornja čiji se završetak radova očekuje krajem 2018. godine.

Hamburška velikodušna humanitarna akcija sada je upisana u rekonstrukcijske radove i još jedan poticaj Hrvatima iz Hamburga, koji to još nisu učinili, da posjete Vukovar kojeg s pravom možemo nazvati Trijumfalna vrata Hrvatske.


croexpress.eu