Grabar-Kitarović želi obnoviti povjerenje Njemačke narušeno slučajem ''lex Perković''

kolinda

Grabar-Kitarović dala je intervjuu Deutche Welleu uoči posjeta Njemačkoj u utorak gdje će se sastati s njemačkim kolegom Joachimom Gauckom i kancelarkom Angelom Merkel.

Njemačka je bila jedan od najžešćih kritičara Zagreba kada je samo dva dana prije ulaska u EU 1. srpnja 2013. izmijenio zakon o uhidbenom nalogu i spriječio izručenje bivšeg jugoslavenskog i hrvatskog obavještajca Josipa Perkovića zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića kod Muenchena 1983.

»Želim na neki način obnoviti međusobno povjerenje i vjerodostojnost Hrvatske«, rekla je Grabar-Kitarović koja je u predizbornoj kampanji često govorila o važnosti odnosa s Njemačkom, najsnažnijim europskim gospodarstvom.

»Kao nekome tko je radio na pretpristupnim pregovorima i uvjeravao EU da će Hrvatska biti konstruktivan partner, bila sam razočarana kada je nakon ulaska u Uniju došlo do razilaženja u slučaju europskog uhidbenog naloga i slučaja Perković«, dodala je.

»To je bilo nepotrebno i Hrvatska mora dokazivati svoju vjerodostojnost držanjem do onoga što je potpisala«, istaknula je predsjednica.Grabar-Kitarović smatra da očekivanja hrvatskih građana od ulaska u EU nisu ispunjena, kao i da je došlo do zastoja u gospodarskim odnosima s Njemačkom.

»Ne želim tražiti krivce u prošlosti. Želim se okrenuti budućnosti i na ovim sastancima koji predstoje...Želim pokrenuti stvari koje sada tapkaju na mjestu«, istaknula je.Uzroke teškog gospodarskog stanja u Hrvatskoj vidi u globalnoj krizi i nesnalaženju Hrvatske koja često mijenja porezni sustav.

»Investitori mi govore da je temeljni nedostatak naše gospodarske politike nepredvidivost sustava. Cilj nam je da znaju što mogu očekivati, ne samo od danas do sutra, već kroz više godina«, rekla je.

Grabar-Kitarović kaže da ima velika očekivanja od hrvatskih iseljenika, uključujući i one u Njemačkoj.»I tu ne mislim samo na financijska ulaganja, iako se nadam da će oni biti investitori u Hrvatsku. Od svih iseljenika očekujem da iskustva i poznanstva koja su stekli ulože u Hrvatsku«, rekla je dodavši da bi povratak iseljenika utjecao i na demografsku obnovu zemlje.

Posjet Njemačkoj događa se manje od mjesec dana nakon što je Grabar-Kitarović preuzela dužnost predsjednice.

Bit će to njezin drugi inozemni posjet, nakon što je početkom ožujka boravila u Bosni i Hercegovini. Njezin prethodnik Ivo Josipović posjetio je Njemačku u siječnju 2011., a njemački predsjednik Gauck Hrvatsku u prosincu 2012.

Hina