Gnjusan zločin u Zagrebu: na direktorsko mjesto postavili ženu s psihičkim poteškoćama i uzimali milijune

Mito
Ilustracija/Hercegovina.info
Zagrebački Županijski sud osudio je na zatvorske kazne Ljubinku Petrović i Željka Ćirkovića i obvezao ih da vrate državi milijunski iznos koji su putem bankovnih kartica izvukli iz tvrtke na čije su direktorsko mjesto formalno postavili ženu s psihičkim teškoćama.

Petrović je osuđena na deset mjeseci zatvora i godinu dana uvjetne kazne dok je Ćirkoviću izrečena kazna od dvije godine i šest mjeseci.

Uz to, postane li presuda pravomoćna, državi će morati uplatiti oko 3,5 milijuna kuna do kojih su se protuzakonito domogli zlorabeći pravila u gospodarskom poslovanju. Tako će, uz sudske troškove, oboje okrivljenika morati u državni proračun uplatiti po 1,65 milijuna kuna, što je ostvarena imovinska korist te zajedno oko 104 tisuće kuna temeljem imovinskog zahtjeva RH.

Zbog pomaganja tom dvojcu na uvjetnu kaznu od osam mjeseci osuđena je 36-godišnja A.T, kojoj je određeno i obvezno psihijatrijsko liječenje. Sud je u njezinom slučaju išao na ublažavanja kazne jer je priznala nedjelo i bila smanjeno ubrojiva, s obzirom da su joj okrivljenici ponudili posao fiktivne direktorice nakon što je otpuštena iz psihijatrijske bolnice gdje je bila na liječenju. Također je nezaposlena i ima troje maloljetne djece.

Petrović i Ćirković su u svibnju 2009. zatražili od A.T. da za mjesečnu plaću od deset tisuća kuna na svoje ime osnuje tvrtku u kojoj će biti formalna direktorica, a nakon toga su od nje dobili ovlaštenje da mogu raspolagati žiro računom te tvrtke za što su joj uplatili neutvrđeni novčani iznos.

Novac su izvlačili od sredine 2009. do prosinca 2010. pri čemu su s računa podigli oko 3,3 milijuna kuna kojima su plaćali svoje privatne račune.

Petrović i Ćirković uz to su kao direktori tvrtke Kosnica Kop izbjegavanjem plaćanja poreza na malverzacijama s gorivom oštetili državu za 104 tisuće kuna. U tom su slučaju lažno prikazali da je tvrtka kojom je formalno upravljala A.T. isporučila njihovoj tvrtki gorivo u vrijednosti 570 tisuća kuna nakon čega su umanjili obvezu plaćanja PDV-a svojoj tvrtki.

vijesti.hr