Glavaš: Dragi Ivo, ostao si sam kao pas, nigdje prijatelja, svi su te se odrekli

U njemu ga oslovljava imenom "najvećeg hrvatskog izdajnika" koji je "beskrupulozno pljačkao".

"Nakon što već nekoliko tjedana čitam u novinama da nam se već danima spremaš na povratak u Hrvatsku i nakon što već mjesecima poput ranjene zvijeri ričeš 'ugrozili ste mi ugled i čast' i nakon što si nam napokon stigao u 'lijepu našu' od tebe popljačkanu, odlučio sam ti napisati ovo pismo", počinje Glavaševo pismo iz zatvora u kojem se naglašava da pismo ne piše samo u svoje ime već u ime svih onih kojima je Sanader "ugrozio čast i ugled" te učinio nezamislivu nepravdu kako može napraviti samo "zla i pokvarena osoba". Glavaš kaže i da piše u ime svih onih koje je Sanader opljačkao i ukrao djetinjstvo i mladost, kao i u ime branitelja.

"Nepravdu koju si učinio meni nevinog me strpšavši u zatvor, težak je križ koji nosim na svojim leđima. Ali ja sam kršćanin i nosim taj križ pun vjere da je to još jedno iskušenje koje trebam otrpjeti radi onoga što neizmjerno volim, a to je moja domovina Hrvatska", piše u pismu Glavaš "dragom Ivi". Glavaš dodaje da mu je posebno teško biti nevin u zatvoru te da ima podršku svojih voljenih.

"A onda se sjetim tebe. I nasmijem se sjetivši se vica o lopovu kojeg uhvatiše na djelu. Pred izricanje presuda na upit suca kako se osjeća, lopov mu odgovori; Osjećam se kao mlada prve bračne noći. Znam što slijedi, samo ne znam koliko će trajati. Ako ne znaš 'dragi Ivo' koliko će trajati, ja tu ću ti reći 'dragi Ivo', trajat će jako, jako dugo. Duže nego te odvjetnici zavaravaju, duže nego i sam možeš zamisliti. Strašna je sudbina koja te je, naravno, zasluženo stigla", stoji u Glavaševom pismu koji se sjetio i svojih dana u hrvatskom zatvoru.

"To što si 'zatarabljen' to je normalna i očekivana posljedica tvojih djela i nedjela", navodi Glavaš dodajući da se Sanaderova sudbina mogla i predvidjeti. Glavaš se sjeća da mu je rekao Sanaderu da je "blefer bez pokrića" i kriminalac u vrijeme dok su svi u njega gledati kao u "zlatno tele".

"Iako te je strašna sudbina stigla, još je strašnija spoznaja da si ostao sam. Kao pas. Tako si i uhićen sam, kao pas na cesti. Sada i čamiš sam iz rešetaka. Nigdje prijatelja. Svi su te se odrekli. Ne samo ih nema k tebi, već te više i ne spominju", piše Glavaš Sanaderu dometnuvši kako više nije "dragi Ivo" već "Ivo nečastivi".

Glavaš kaže da mu gotovo dođe žao Sanadera, ali s obzirom da je riječ o Sanaderu - nije mu ni najmanje žao.

"S obzirom da ti nije bila navala za posjete u Austriji, duboko sam uvjeren da navale neće biti niti u Remetincu, znam da će te ovo pismo obradovati i uljepšati ti bezbrojne duge zatvorske dane, mjesece i godine koji su pred tobom", poželio je na kraju Branimir Glavaš iz mostarskog zatvora.