Generalu Praljku Haaški sud će ponovno plaćati branitelje

Slobodan Praljak
...glavnog stožera HVO-a generala Slobodana Praljka, ponovno mu je za braniteljice imenovao odvjetnice Niku Pinter i Natašu Fauveau-Ivanović, objavljeno je u petak u Haagu. Tajništvo ICTY-ja odlučuje "temeljem odluke žalbenoga vijeća imenovati Niku Pinter kao braniteljicu optuženog i Natašu Fauveau-Ivanović kao subraniteljicu", navodi se u odluci kojom je završeno sporenje oko Praljkova prava na obranu.

Dvije odvjetnice, čiji će rad ponovno plaćati ICTY, zastupat će Praljka u žalbenom postupku na prvostupanjsku presudu kojom je u svibnju prošle godine osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima tijekom rata u BiH.

Budući da su odvjetnice već godinu dana izvan ovog predmeta, zatražile su odgodu roka za predaju žalbe na presudu.

Inače, Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju je u svibnju naložilo bivšem načelniku glavnog stožera HVO-a, Slobodanu Praljku, da u roku od 90 dana jednokratno vrati 2,8 milijuna eura koliko je sud potrošio na troškove njegove obrane, ili u mjesečnim ratama tijekom sljedeće tri godine.

Praljak je u veljači ove godine na statusnoj konferenciji pred ICTY-ijem kazao kako "nema novaca" koje od njega traži tajništvo suda na ime troškova obrane. Zahtjeve da plati troškove obrane tada je nazvao "besprizornom kampanjom tajništva s nevjerojatnom količinom laži".

Tajništvo ICTY-ija je u kolovozu 2012. objavilo da je višegodišnjom istragom utvrdilo da Praljak raspolaže dostatnom osobnom imovinom za pokrivanje troškova obrane pa može pridonijeti iznosom od najmanje 6,5 milijuna eura. Praljak je odgovorio da ne raspolaže dodatnim sredstvima, jer se radi o imovini koja nije njegovo vlasništvo.

Haški je sud u svibnju prošle godine uz Praljka osudio još šestoricu bivših čelnika Herceg-Bosne na kazne od 10 do 25 godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima tijekom rata u BiH osmišljenih u okviru udruženog zločinačkog pothvata. Bivši predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić nepravomoćno je osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora. Prema planu rada suda, pravomoćna presuda u predmetu "Prlić i drugi" očekuje se najranije u lipnju 2017. godine.

HINA