General Miljavac upozorava na hajku zbog navodnih ratnih zločina: 'Desetke hrvatskih časnika u BiH čekaju uhićenja'

pavao miljavac
... kazao je jučer za Slobodnu Dalmaciju umirovljeni general i bivši ministar obrane Pavao Miljavac. Ne odlazi u BiH, kaže, jer bi bio uhićen.

- Upozoren sam da ne idem u BiH jer me Tužiteljstvo Republike Srpske traži u vezi ubojstva dva vojnika u Kozarskoj Dubici. Imam informaciju da je moje ime na tom nekakvom popisu, optužnici ili potjernici, da je još desetak naših časnika na tom istom popisu. Ne znam o čemu se radi, o kakvom događaju za koji me se tereti je riječ, ali pouzdano znam da nije riječ o akciji 'Una' - otkriva Miljavac.

Podsjetimo, u akciji 'Una' Hrvatska je vojska 18. rujna 1995. prešla iz hrvatskog u bosansko Pounje s namjerom da osvoji Bosanski Novi, a prema nekim procjenama i Prijedor i Sanski Most, no već se idućeg dana povukla zbog neuspjeha operacije, protuudara Vojske Republike Srpske, a moguće i zahtjeva SAD-a. Tadašnji State Department, naime, odobrio je akciju "Oluja", ali je stopirao daljnje napredovanje HV-a i Armije BiH prema Banjoj Luci kako bi se proglasilo primirje i pripremilo pregovore u Daytonu koji su rezultirali mirovnim sporazumom.

Vlasti Republike Srpske tvrde da je u operaciji "Una" ubijeno pedesetak civila, čije se stradanje svake godine obilježava komemoracijom u Kozarskoj Dubici. Iako vlasti RS nikada nisu službeno potvrdile da je tamošnje tužiteljstvo otvorilo istragu o ratnim zločinima u akciji "Una", o tome se u BiH govori kao o gotovoj činjenici. Kad je u pitanju navodni drugi ratni zločin u Kozarskoj Dubici, o tome nije bilo ni naznaka ni govora sve dok Miljavac nije otkrio postojanje pripadajuće istrage.

Kada je tužiteljstvo BiH u studenome prošle godine otvorilo istragu protiv ratnih vojnih i civilnih dužnosnika Hrvatskog vijeća obrane u Orašju za ratne zločine nad Srbima, MUP Republike Srpske potvrdio je postojanje četrdesetak kaznenih prijava protiv pripadnika HVO-a, HV-a i HOS-a za ratne zločine. No, te se kaznene prijave, prema MUP-u RS, odnose i na već osuđene počinitelje ratnih zločina i osumnjičenike koji su dostupni tamošnjem pravosuđu, dok je 14 osumnjičenika iz tih prijava nedostupno vlastima u BiH. Jesu li potonji upravo ratni zapovjednici HV-a iz "Oluje", "Maestrala" i akcije "Una" i dalje je nepoznato i nejasno.

Pavao Miljavac, ali i još neki umirovljeni časnici iz Hrvatskog generalskog zbora, tvrde da je broj časnika HV-a koje istražni organi BiH sumnjiče ili provjeravaju u vezi ratnih zločina daleko veći od onih 14 koje, ne imenujući ih, spominje MUP RS. Generali tvrde da je pod sumnjom i istragom u BiH više desetaka hrvatskih časnika. Vraćajući se na slučaj Kozarska Dubica, Miljavac nam je rekao da ga se navodno sumnjiči po zapovjednoj odgovornosti.

- Zašto traže baš mene, ne znam. Za vrijeme "Oluje" nisam bio načelnik Glavnog stožera OS RH, već član Glavnog stožera OS RH, ali znate kako to ide, netko vas stavio na neki papir, i onda se vi branite kako znate i umijete. Navodno je ta optužnica podignuta prije četiri godine, a ja sam za to doznao kasnije - kaže Miljavac, koji je u Ministarstvu pravosuđa pokušao doznati nešto više o istrazi koja se protiv njega vodi.

- Kontaktirao sam Ministarstvo pravosuđa i tamo su mi rekli da nemaju nikakve informacije u vezi s tom navodnom istragom u Republici Srpskoj protiv naših časnika o ubojstvima u Kozarskoj Dubici - otkriva Miljavac.

Gotovina i Krstičević

Stalno se spekulira i o optužnicama tužiteljstva Republike Srpske protiv zapovjednika HV-a iz akcije 'Maestral' Ante Gotovine, Damira Krstičevića i drugih.

Beogradske 'Večernje novosti' posljednje su 'zavrtile' te spekulacije, prije ravno godinu dana, tvrdeći da je MUP RS dostavio tužiteljstvu kaznene prijave protiv Gotovine i ostalih s pripadajućim dokazima. No, MUP RS demantirao je tom prilikom pisanje 'Večernjih novosti' poručivši kako nisu slali nikakva nova izvješća ni prijave povrh onih četrdesetak ranije odaslanih kaznenih prijava.