General bivše JNA Borislav Đukić u istražnom zatvoru

Borislav Đukić , ratni zločini, brana Peruća, tivat, Uhićen, Borislav Đukić , brana Peruća
Splitski Županijski sud je umirovljenom generalu bivše JNA Borislavu Đukiću odredio istražni zatvor, u kojem se nalazi od utorka navečer nakon što ga je Crna Gora izručila Hrvatskoj, koja je za njim raspisala tjeralicu zbog optužbi za rušenje brane na Peruči početkom 1993., što hrvatsko tužiteljstvo ocjenjuje kao ratni zločin protiv civilnog stanovništva.
Glasnogovornik splitskog suda, sudac Damir Romac potvrdio je Hini da je Đukić sinoć priveden u prostorije splitskog zatvora, a istražni sudac ga je danas saslušao.

»Izručen je po nalogu suca Županijskog suda u Splitu, odnosno po tjeralici koja je protiv njega raspisana. Protiv njega je određen istražni zatvor, a daljna procedura je takva da će mu biti uručena optužnica, koja mu do sada nikada nije bila uručena jer je bio u bijegu. Pretpostavljamo da će se na odluku istražnog zatvora žaliti i da će izvanraspravno vijeće donijeti odluku o daljnjem trajanju istražnog zatvora, a nakon toga se očekuje početak postupka«, kazao je Romac.

Đukić je dobio branitelja po službenoj dužnosti

Đukić je dobio i branitelja po službenoj dužnosti, odvjetnika Nenada Čovića, no tek treba vidjeti slaže li se i on s takvim izborom.

Crna Gora je u utorak Đukića iz ekstradicijskog pritvora izručila Hrvatskoj, na temelju optužnice iz 1995. kojom je za rušenje brane na Peručio ptužen zajedno s generalom bivše JNA i zapovjednikom 9. kninskog korpusa Ratkom Mladićem, zapovjednikom tzv. Srpske vojske Krajine Milom Novakovićem i tadašnjim zapovjednikom svih pograničnih postrojbi tzv. krajinske milicije Milanom Koricom.

Mladić i Novaković optuženi su da su 28. siječnja 1993. izdali nalog Đukiću i Korici o postavljanju velike količine eksploziva za rušenje brane na Peruči. Navodno je postavljeno oko 30 tona eksploziva, a zbog eksplozije je došlo do urušavanja i oštećenja brane, no hitnom intervencijom radnika HEP-a spriječeno je rušenje brane i potpuno potapanje i dovođenje u opasnost života više od 50.000 mještana Sinja, Trilja i Omiša.

Istraga protiv njih otvorena je još 1993., a optužnica je podignuta krajem 1995. te je za vođenje sudskog postupka nadležnim proglašen Županijski sud u Splitu.
Đukić je lani uhićen u crnogorskom Tivtu

Kako optuženi nisu bili dostupni hrvatskom pravosuđu, za njima je raspisana tjeralica na osnovi koje je Đukić i uhićen u ljeto prošle godine u crnogorskom Tivtu. Ubrzo po uhićenju, Hrvatska je otvorila novu istragu protiv njega te Jovana Grubića, Milorada Radića, Dragana Harambašića, Petra Andrića, Vladimira Davidovića, Ilije Prijića i Slobodana Vujka, zbog kaznenog djela protiv civilnog stanovništva počinjenog također u ratu devedesetih godina na području sjeverne Dalmacije.

Na osnovu te optužnice Hrvatska je Crnoj Gori 19. kolovoza prošle godine dostavila dopunsku molbu za njegovo izručenje.

Pravomoćnim rješenjem Višeg suda u Podgorici od 6. studenoga 2015. utvrđeno je da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje generala Đukića i u Hrvatsku i u Srbiju, na osnovu čega je ministar pravosuđa Crne Gore Zoran Pažin odlučio izručiti ga Hrvatskoj.

Hina