"Gavela" uklanja skandalozan plakat s Gospom u lezbijskom zagrljaju

...je  danas ravnatelj kazališta Darko Stazić te se javno ispričao svima koji su se osjetili uvrijeđenima spornim plakatom. "Neviđeni pritisak, potaknut od strane jedne udruge, koja preko svojih internetskih stranica poziva na masovni protest zbog kazališnog plakata za predstavu 'Fine mrtve djevojke', po tekstu Mate Matišića, u režiji Dalibora Matanića, a koji se ne vrši samo na Gradsko dramsko kazalište 'Gavella', već i na s kazalištem povezane institucije, kao i na naše suradnike i sponzore, doveo je do toga da je uprava Gradskog dramskog kazališta 'Gavella' donijela odluku da sporni plakat povuče iz upotrebe", stoji u Stazićevu priopćenju.

Skretanje pozornosti s kazališne predstave, koja je svojom kvalitetom već osigurala interes ogromnog broja kazališnih poklonika, kao i naišla na odlične kritike najvećeg dijela stručne javnosti, na sredstvo oglašavanja predstave nije dobrodošlo nikome, a najmanje kazalištu, navodi Stazić dodajući da namjera kazališta nije bila ikoga povrijediti.

Stoga se, u osobno ime i u ime kazališta "Gavella", ispričao svima koji su se osjetili uvrijeđenima.

"Iskreno se nadam da će svi oni koji su poslali svoju poruku nezadovoljstva plakatom, pogledati predstavu i osobno se uvjeriti u plemenitost poruka koje prenosi, kao i u njenu kazališnu kvalitetu. Zahvaljujemo svima onima koji su nam u raspravama na portalima i društvenim mrežama pružili podršku tijekom kampanje koja se vodila, i za koju se nadam da će ovime završiti", poručio je Stazić.

Udruga Vigilare, naime, zatražila je uklanjanje plakata "zbog uvredljivog i difamatornog prikaza Presvete Bogorodice Marije s aluzijom na lezbijsku tematiku predstave" navodeći da će u protivnom "pozvati građane na bojkot odlazaka u kazalište 'Gavella' i podnijeti sudsku tužbu".

Udruga je, ne ulazeći u sadržaj predstave, izrazila "najdublji protest, povrijeđenost i zgražanje zbog uvredljivog i difamatornog prikaza" kojim je, navode, nanesena uvreda svim kršćanskim vjernicima koji žive u Republici Hrvatskoj i koji čine većinu njezinih građana (više od 90 posto), te od kazališta zatražila javnu ispriku svim kršćanima (katolicima, pravoslavcima i ostalima) i trenutno uklanjanje plakata. Kazalište Gavella, dodaju, tim je plakatom prekršilo Zakon o suzbijanju diskriminacije, Kazneni zakon te više međunarodnih dokumenata, temeljem kojih, ističu, mogu biti tuženi.

(Hina)