Francuzi sutra preuzimaju Zračnu luku Zagreb

Zračna luka Zagreb, Zagreb, strana ulaganja, koncesijski ugovor
...u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture ministar Siniša Hajdaš Dončić i direktor razvoja tvrtke Bouygues Batiment International, članice konzorcija, Cristophe Petit.

Obojica su na konferenciji za novinare najavili, zajedno sa predsjednikom Uprave Viadukta Joškom Mikulićem, da radovi na organiziranju gradilišta i drugi poslovi u ZLZ-u kreću idući tjedan te da je rok dovršetka novog putničkog terminala 36 mjeseci. To bi, kako je kazao Petit, značilo da će Zagreb na Božić za tri godine imati novu zračnu luku.

Ministar Hajdaš Dončić naglasio je i da se prvobitno zamišljeni izgled zračne luke nije promijenio. Ističući da je to najbolji koncesijski ugovor u Hrvatskoj slijedom kojeg će Hrvatska prvi put dobivati koncesijsku naknadu 30 godina, Hajdaš Dončić je najavio da će koncesijski ugovor uskoro objaviti putem Ministarstva i putem Agencije za javno-privatno partnerstvo gdje se i polažu svi takvi ugovori.

Ništa nije tajna, rekao je ministar dodajući kako je uvjeren, i po saznanjima koja ima iz EU-a, da je to jedan od ugovora za koncesiju sklopljenih u najbržem vremenu za aerodrome u Europi.

Naglasio je i da će se koncesijska naknada u idućih 30 godina raspodjeljivati na Republiku Hrvatsku, gradove Zagreb i Veliku Goricu te Zagrebačku županiju, a procjenjuje se da će, ovisno o njenom varijabilnom dijelu koji će se početi plaćati nakon prve tri godine, zasigurno prijeći milijardu eura.

Hajdaš Dončić je istaknuo i da, po koncesijskom ugovoru, već 1. siječnja iduće godine treba sjesti sljedeća uplata koncesijske naknade od 2,3 milijuna eura.

Sve to, s predviđenim ulaganjem u izgradnju nove Zračne luke od oko 300 milijuna eura, čini jedan od najvećih poslova u Hrvatskoj od njene samostalnosti, kazao je.

Petit smatra da će to otvoriti vrata i novim stranim ulaganjima u Hrvatsku te ističe da koncesionaru nikad nije bio upitan novac, kao i da su za taj posao potpisana sva kreditna pisma, ugovori i jamstva. Zahvalio je hrvatskoj Vladi na strpljenju i partnerstvu, dodavši da su odgode rokova u tako kompleksnim operacijama uobičajene te vjeruje da odgoda više neće biti.

Zaposlenicima ZLZ-a je poručio da se ne boje za svoja radna mjesta, jer je i koncesijskim ugovorom i u razgovorima s Vladom jedna od najvažnijih točki zaštita i sigurnost radnika i neće im se ništa mijenjati.

Hina