Fra Šime i njegova fatalna bankarica postali nacionalne zvijezde

zemljiste

Zlatne štikle

Fra Nimac je prodao tih 39.000 poljoprivrednih kvadrata u Baškom Polju, koji su bili u vlasništvu Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Baškoj Vodi, kad je u njoj bio župnik. Zbog te prodaje, izbila je afera. Bilo je to prije šest i po godina. Tada je za maslinike uz plažu splitska kompanija "Sunčani Bast" uplatila tih 1,3 milijuna eura na račun Župe.

Taj novac su otuđili fra Šime i njegova osobna bankarica Jasmina. Tako kaže još nepravosnažna presuda Kaznenog suda. Mladom svećeniku nije pomogla obrana da je novac čuvao za dogradnju Crkve sv. Nikole. Dramu je dodatno začinilo to što su istražitelji otkrili da je fra Šime, nakon što je prodao crkveno zemljište, kupio skupocjeni automobil Passat, a njegova bankarica jahtu "Lucky me".

Jasmina se posebno trudila da privuče medijsku pažnju dolazeći na suđenje u visokim štiklama, poput onih čuvene kuće "Yves Saint Laurent", te noseći preskupe torbice, kao što su "Pradine". Za povrat poljoprivrednih 39.000 kvadrata Crkva se žustro borila. Tvrdila je kako je fra Šime zemljište prodao ispod cijene i tražila je od Trgovačkog suda da zbog toga poništi kupoprodajni ugovor.

Tržišna cijena

No, sudski vještak Jure Malenica posvjedočio je da je 248 kuna za kvadrat, koliko je Župi platila splitska kompanija, ipak tržišna cijena. To je argumentirao podacima iz makarske ispostave Porezne uprave. Nakon toga, Crkvi više nije preostalo mnogo prostora za manevar te je sa "Sunčanim Bastom" sklopila nagodbu. Splitska kompanija zadržava nešto više od 35.000 kvadratnih metara, a Župi se vraća preostalih 10 posto.