"Filmom o Gotovini htio sam pokazati da se ne predajemo"

Pogledalo ga je dosad preko 100 tisuća ljudi u 36 gradova Hrvatske i BIH. Film u kojem se pojavljuju Zrinka Cvitešić, Božidar Alić, violončelistica Ana Ruchner... bit  će  uvjerljivo najgledaniji ove godine i to iako se relativno kasno počeo prikazivati.

Naime, prvi put je prikazan 4.kolovoza na Prokurativama u Splitu uoči obljetnice akcije Oluja, pred pet tisuća ljudi. Od tada u organizaciji brojnih braniteljskih udruga film je besplatno prikazivan diljem regije.

– Kako se osjeća hrvatski čovjek koji nema mogućnost otvoreno govoriti u kontroliranim medijima, eto to sam htio prikazati u ovom filmu - objasnio je uoči projekcije redatelj Jakov Sedlar.

Sam je priznao da je riječ o tužnom filmu, za kojeg nije vjerovao da će ga u hrvatskoj državi ikad snimiti.

- No, mi umjetnici se ne predajemo, mi šutjeti nećemo – rekao je Sedlar.

Filmje  sniman je u Gotovininom rodnom mjestu Pakoštanima, Zagrebu, Parizu, Los Angelesu, New Yorku, Varšavi, logoru Auschwitz te u Izraelu. Ima najdužu špicu u povijesti hrvatske kinematografije, s popisom 15.786 poginulih hrvatskih branitelja u Domovinskome ratu.

Na projekciji organiziranoj povodom obilježavanja Dana obrane grada Zadra uz brojne branitelje i Zadrane pojavio se Željko Dilber, prijatelj i bliski suradnik generala Ante Gotovine.

KARLA KOVAČ/dalmacijanews