Farma s 1200 krava zagađuje vodu u Imotskoj krajini

-Jučer smo prikupili više od dvije tone mrtve ribe koju je voda donijela na obalu - govori nam Ante Dozan, odnedavno koncesionar sportsko-ribolovnih prava na Buškom jezeru. - To smo otjerali u Zaljut i sanirali pod stručnim nadzorom. Danas ista slika. Obala puna ribe, a na vodi se bjelasaju mrtve ribe, pa spremamo novu akciju sanacije.


Nije ovo prvi pomor

-Nije ovo prvi put da se događa pomor ribe - kaže Stanko Sučić, predsjednik Mjesne zajednice Prisoje. - Već godinama svakog proljeća to se događa, a ovaj put se radi o katastrofalnim posljedicama. Ne samo zbog pomora ribe, nego i zbog toga što stoka ne može piti vodu iz jezera. I ne znam je li itko javio upravi vodovoda "Josip Jović" da je vjerojatno zagađeno crpilište koje se nalazi praktično u jezeru. A tu vodu koristi Dalmacija, od Aržana do Šestanovca i od Tijarice do Imotskog i Slivna. A zna se tko zagađuje jezero. To je farma "Šišović" koja sav đubar i smrad od 1200 krava ispušta u rijeku Šujicu, pa onda sve to kroz Ponor dođe u jezero.

- Ja ne mogu to potvrditi - veli županijski inspektor Draško Dalić iz Livna, koji je spremno odgovarao na sva pitanja. - Ne treba unaprijed nekoga prozivati dok se ne utvrde činjenice. A za sada znamo da je voda zagađena i da ribe ugibaju. Pretpostavljamo da je zagađenje nastalo raspadom organskih tvari, pri čemu se stvara puno nitrata, pa su ribe ostale bez kisika. Mi smo uzeli uzorke vode i poslali Institutu Veterinarskog fakulteta u Sarajevu. Ali smo također iste uzorke spremili Veterinarskom fakultetu u Zagreb, koji doduše nije mjerodavan, ali... . Tek onako, da usporedimo nalaze. Pa ćemo više znati i jasnije govoriti kada dobijemo njihove nalaze.


Rodijaci braće Lijanovića

S inspektorovim riječima složili su se Ante Dozan i nadzornik u njegovoj tvrtki Dragan Kovač, ali je Stanko Sučić postavio logično pitanje: Zašto uzorke slati drugoj državi, ako institut druge države nije mjerodavan? Znači li to da se ne vjeruje nalazima iz Sarajeva? A inspektor je Dalić tada otvorio dušu i kazao kako je posjetio farmu "Šišović" i vidio katastrofalnu situaciju gdje sav otpad s farme kanalima ide u rijeku Šujicu.

-Taj zapisnik nije želio potpisati nitko iz tvrtke "Šišović" - veli inspektor Dalić. A također sam dobio informaciju kako se vrši pritisak na stručnjake s Veterinarskog fakulteta u Sarajevu da se daju "povoljni rezultati analize" otpadnih voda s farme "Šišović". Zato smo iste uzorke poslali i Zagrebu.Tada mi se upalila novinarska lampica. Braća Šišović su bliži rodijaci braće Lijanović čija je stranka vladajuća u novoj federalnoj vlasti, a do sada su, preko braće Matković iz Livna, bili moćni u Herceg - bosanskoj županiji. Pa nazovem Stipu Matkovića, ministra poljoprivrede, vodoprivrede i još nečega u Vladi HBŽ.

- Odakle bih ja znao tko je zagadio Buško jezero i tko pomorio ribu, ja sam legalist i priznajem samo institucije sistema, priznajem samo zakon i istinu, pa što zakon kaže, ja ću to poštovati - izrecitira mi ministar Matković svoju pravdoljubivost. A kad sam mu spomenuo riječi Stanka Sučića da se pomor ribe ponavlja već deset godina svakoga proljeća, te da je uvijek o tome obavještavao Ministarstvo, Matković je odbrusio da taj Sučić laže. Kad sam to kazao Sučiću on se prvo uhvatio za glavu, a onda pokazao svoju fasciklu sa svim dopisima. Korisnicima vode iz vodovoda "Josip Jović" sasvim ozbiljno upozorenje: Provjerite kvalitetu vode!

 

‘Bolje bi zaradio da ništa ne pišeš'

Nazvao sam i Antu Šišovića da mi odobri snimanje njegovih kanala kojima otpadne vode idu u Šujicu. Nakon kratkog nećkanja, dopustio je. No kiše stale, pa se nije imalo što dramatično uslikati. Ali sam se sjetio jednog savjeta Ante Šišovića kada mi je kazao da bih kao novinar mogao daleko bolje zarađivati da ne pišem. Kako, mislio sam se, a on mi je dao odgovor: Ima ljudi koji bi ti platili više da ne pišeš, nego ta tvoja "Slobodna" što pišeš. Ali kako biti novinar, a ne pisati?!

Petar Miloš/Slobodna Dalmacija