Evo zašto kanaderi požare ne mogu gasiti po noći

požar, Opuzen, požar, Neum, požar, Tomislavgrad, kanaderi, požar, Krila oluje, kanader, MORH, pelješac, Trstenik, požar, požar, požar, kanaderi, vodice, Dugi otok, požari, kanaderi, izrael, Benjamin Netanjahu, požari, kanaderi, Benjamin Netanyahu, Izraelski premijer, izrael, kanaderi, Benjamin Netanyahu, izrael, cista velika, Imotski, gašenje požara , kanader, kanaderi, Hrvatska zemlja, Crna Gora zemlja, čiovo, požar, kanaderi, kanader, Ljubuški, požari, Dalmacija
...Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane iz Zemunika koji će iz zraka obuzdavati požare

Protupožarna eskadrila, koja osigurava osposobljenost snaga za učinkovito gašenje požara na kopnu, priobalju i otocima te pruža međunarodnu humanitarnu pomoć u gašenju vatre, u svojem sastavu ima tri tipa aviona; CL-415, koji je poznatiji kao kanader, te zračne traktore AT-802F i AT-802AF.

Udarna snaga protupožarne eskadrile su šest kanadera koji s vodene površine mogu uzeti 6133 litre vode za svega 12 sekundi i transportirati ih na mjesto na kojem se obuzdava vatrena stihija.

Konfiguracija krila kanadera je specifična te je dizajnirana tako da bi se poboljšala operativnost pri manjim brzinama. Sama letjelica konstruirana je tako da se nosi s turbulencijama što nastaju tijekom preleta iznad područja s vrućim zrakom.

Mnogi su se pitali zašto protupožarni avioni nisu gasili požare tijekom noći i unatoč buri. Iako sami avioni mogu letjeti po mraku, oni ne mogu gasiti požare. Naime, s ozbirom da se gašenje obavlja na malim visinama, prevelika je opasnost od oštećenja ili rušenja aviona zbog neravnog terena, brda, dalekovoda ili visokih stabala. Također je prevelika opasnost i letenja po buri, koju karakteriziraju jaki udari vjetra, a upitna je i učinkovitost jer vjetar može raspršiti izbačenu vodu pa od takvog gašenja ne bi bilo koristi.

Tportal.hr