Evo zašto hrvatski liječnici odlaze u skandinavske zemlje!

mrtvorođenče, osveta, doktorica, razina kolesterola, koncentracija kolesterola u krvi, kolesterol, kolesterol u krvi, prirodna medicina, statin, lijekovi, najplaćeniji posao, žene, liječnik, skandinavski poslodavci , Švedska, danska, medicinske sestre, lječnici, doktor, doktori, doktorica, liječnici, odlaze u inozemstvo, Traumatska krvarenja, hemofilija, liječnici, privatna praksa, ukidanje, Mostar, BIH, liječnici, HZZO, pripravnička mjesta, javni natječaj, odlazak liječnika, odlaze u inozemstvo, odlazak na rad u inozemstvo, ivona z., Njemačka, pismo, pretrage, medicinske sestre, medicinsko osoblje, odlazak na rad u inozemstvo, odlazak u zemlje EU-a, doktori
Početnu mjesečnu plaće od oko 5000 eura nude skandinavski poslodavci hrvatskim liječnicima specijalistima za rad u njihovim zemljama, pokazale su ponude na Sajmu karijera u zdravstvu koji je danas u Zagrebu izazvao veliko zanimanje studenata medicine i specijalizanata.

Na sajmu su se predstavili poslodavci iz Švedske, Danske, Njemačke i Velike Britanije, a traže specijaliste svih profila - liječnike obiteljske medicine, psihijatre, oftalmologe, kardiologe, radiologe. patologe i interniste.

U ponudama navode da je pet tisuća eura osnovna mjesečna plaća za početnika, no sve dodatne obaveze, dežurstva i prekovremeni rad, posebno su plaćeni.

Potraga je i za medicinskim sestrama koje, primjerice, u Velikoj Britaniji mogu dobiti posao u kućnoj njezi, plaćen 14 funti po satu.

Međunarodni putujući sajam 'Karijere u bijelom' prvi put u Zagrebu je održan 2012., a organizatori ističu da je zanimanje značajno poraslo otkako je Hrvatska postala članicom EU.

Zainteresiranima je obično najveća prepreka visoki stupanj poznavanja jezika koje poslodavci traže, kaže voditeljica organizacije Sajma u Hrvatskoj Silva Karpowicz Rukavina.

Razlog je to i što je ove godine svoje usluge na sajmu predstavila Škola stranih jezika Intellecta, koja polaznike jezično priprema za samostalan rad u medicini.

Karpowicz Rukavina ističe veliko nezadovoljstvo među mladim hrvatskim liječnicima.

«Potplaćeni su, nedostaje im radnog materijala i uvjeta da bi radili medicinu 21. stoljeća. S druge strane, u Njemačkoj je oaza za mlade liječnike. S liječničkom licencom i certifikatom o znanju jezika, vrlo brzo mogu dobiti specijalizacija s najmanjom mjesečnom plaćom od 2200 eura, jeftinim smještajem za bolničko osoblje, besplatnim tečajevima poslovnog jezika. Uz to, poslodavac se brine za njihovo profesionalno usavršavanje i novčano stimulira dodatno zalaganje. Život strancima nije problem jer je danas u njemačkim bolnicama većinom multikulturalno okruženje«, kaže Karpowicz Rukavina.

O velikom interesu hrvatskih liječnika za odlazak u inozemstvo svjedoče i podatci Hrvatske liječničke komore.

Naime, od ulaska Hrvatske u EU do 1. listopada ove godine čak 755 liječnika od Komore je zatražilo potvrde za odlazak u inozemstvo. Među njima najviše je anesteziologa, ginekologa, radiologa i internista, većinom u dobi od oko 40 godina. Riječ je o specijalistima, u čije je školovanje hrvatska država utrošila više stotina tisuća kuna, a najčešće destinacije su im Njemačka i Velika Britanija, nešto manje Irska, Austrija i Švedska.

Velika je potražnja i za medicinskim sestrama, posebno u gerontologiji i njezi starijih, najtraženijim zanimanjima u zapadnoeuropskim zemljama, sa sve većim udjelom starije populacije.

Anica Prašnjak iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara I tehničara kaže da je u zadnjih godinu dana na rad u inozemstvo otišlo oko 400 visokoobrazovanih medicinskih sestara, najviše u Njemačku i Irsku. Rezultat je to opće situacije u sestrinstvu i zdravstvu, u kojemu se danas u Hrvatskoj medicinskim sestrama ne priznaje VSS koeficijent, a prava sestara iz godine u godinu se smanjuju, ističu u sindikatu sestara, u kojemu raspolažu podacima s terena i svakodnevno se suočavaju s ignoriranjem sustava.

Putujući medicinski sajam organizacije Karijere u bijelom (Careers in White International) godinama regrutira medicinsko osoblje za rad u zapadnoj Europi.

Nakon već tradicionalnih sajmova u Splitu, Rijeci i Zagrebu, sutra će se sajam prvi put održati i u Osijeku. Osim u Hrvatskoj, ove će se jeseni održati i sajmovi u Španjolskoj, Portugalu, Grčkoj, Bugarskoj, Rumunjskoj I Mađarskoj.

Hina