Esih i Hasanbegović napuštaju Bandićevu stranku? 'Dosta nam je, naši prijedlozi se stalno ignoriraju'

Milan Bandić, bruna esih, Zlatko Hasanbegović
Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović mogli bi prekinuti političku suradnju sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, barem ako je vjerovati tvrdnjama koje su za 24 sata iznijeli Tomislav Jonjić, Sandra Švaljek i Zlatko Hasanbegović.

Stranka koju su osnovali Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović ovog je ljeta nakon lokalnih izbora ušla u partnerstvo s Bandićem, a u zamjenu za podršku njihovih pet zastupnika koji su omogućili Bandiću da formira tanku većinu, iz Zagrebu je Trg maršala Tita preimenovan u Trg Republike Hrvatske. Bandić, HDZ i Neovisni za Hrvatsku su potpisali i suradnju na 17 projekata.

Ipak, iz Neovisnih tvrde da se Bandić baš i ne pridržava svojih obećanja.

"Od toga nije napravljeno skoro ništa. Naši prijedlozi se ignoriraju. Znamo mi i da bi se Bandić nas riješio, ali neka nađe nekoga. Mi ni na ovoj Skupštini nećemo podržati njegove prijedloge. Nije nama svrha uzimati zastupničku naknadu, da smo to htjeli priključili bi se i HDZ-u", tvrdi Jonjić.

Sam Bandić je praktički nesmjenjiv nakon "lexa šerif", ali da bi mogao donositi važne odluke, potrebna mu je disciplinirana većina od 26 zastupnika. S HDZ-om ima 22.

Prema nekim navodima koji kruže političkim kuloarima, Bandić pokušava isprobati model u kojem nema stalnu stabilnu većinu, ali od sjednice do sjednice osigurava podršku dijela zastupnika, prvenstveno s liste Sandre Švaljek i SDP-a. Da je čuo takve informacije, tvrdi i sam Zlatko Hasanbegović, iako od toga ne želi raditi dramu.

"Mi ne želimo biti u podaničkom odnosu. Spremni smo otići, kao što je i on spreman nas zamijeniti. To je jedan kompliciran odnos koji se razvija. Ili ćemo surađivati ili se razići", rekao je Hasanbegović.

Navodno je zapelo jer Bandić ne želi na čelu Ureda za kulturu Hasanbegovićevu Anu Lederer, ali to nitko ne želi potvrditi jer je natječaj tek raspisan.

Da je situacija kritična, za 24 sata je izjavila i Sandra Švaljek.

"Na skupštinskim odborima se vidi da suradnja Bandića s Neovisnima puca. To nije naš problem i neće sigurno nitko od nas spašavati Bandića", rekla je.