Epidemija ospica u Hrvatskoj

epidemija ospica

U Hrvatskoj se može govoriti o epidemiji ospica malih razmjera. Rekla je dežurna epidemiologinja Iva Pem Novosel u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Trenutno je u Hrvatskoj zabilježeno 35 slučajeva ospica od početka godine, što je gotovo dvostruko povećanje u odnosu na prošlu godinu kada je tokom cijele godine zabilježeno 23 slučaja ospica.

"Trenutno je u Zagrebu potvrđeno 9 slučajeva ospica, od kojih su dva najnovija. Još se za jedan slučaj na koji se klinički sumnja čeka laboratorijska potvrda koja će biti gotova sutra. U Zagrebu je sve krenulo od Francuza koji je donio ospice smjestivši se u jednom od zagrebačkih hostela", rekla je Pem Novosel.

Dio oboljelih u Hrvatskoj je povezan, a dio nije povezano. Na području Splitsko-dalmatinske županije registrovano je 14 oboljelih, a 6 u Brodsko-posavskoj županiji.

Od ukupno 35 zabilježenih slučajeva oko jedne četvrtine su stranci koji su došli u Hrvatsku.

Za prvu pacijenticu zna se da se zarazila u kontaktu s oboljelom osobom iz Francuske. Za neke se ne zna kako su se i gdje izložili virusu. S obzirom na to da je riječ o bolesti koja se prenosi kapljičnim putem, oboljeli su se mogli zaraziti praktično bilo gdje. Od tramvaja preko javnih prostora poput kina i pozorišta do manjih privatnih okupljanja.

Simptomi ospica

Dodatni problem stvara i to da su simptomi ospica, u početku, veoma uopšteni i netipični. Podsjećaju na običnu prehladu: curenje nosa, kašalj, suzenje i/ili pečenje očiju, upala grla.

Slijede povišena temperatura, umor, a tek između 3 i 5 dana pojaviće se karakterističan osip. Kako mnogo ljekara, pogotovo onih koji rade posljednjih 20 godina, nikada u svojoj praksi nije vidjelo takav osip na pacijentu, lako je moguće da ne prepoznaju bolest ili da ne prijave.

A pacijenti su zarazni od prvog trenutka.

U slučaju izloženosti, pacijent i svi s kojima je došao u kontakt imaju vremena samo 72 sata u kojima mogu primiti vakcinu koja će ih zaštititi. Jedina obrana od virusa i jest vakcina.