Elementarna nepogoda za cijeli Gorski kotar

04.02.2014

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina proglasio je danas stanje elementarne nepogode za cijeli Gorski kotar, koji je već danima okovan ledom i snijegom.

Komadina je to objavio na konferenciji za novinare održane nakon sjednice Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje na kojoj su, osim predstavnika svih javnih i interventnih služba, sudjelovali svi načelnici i gradonačelnici goranskih općina i gradova.

Govoreći o opskrbi hranom, župan je naglasio kako je ministar financija Slavko Linić odobrio da se na području Gorskog kotara, zbog izvanrednih uvjeta i prekida u opskrbi električnom energijom, izdaju namirnice i bez fiskalnih računa.

Sve ceste su otvorene za interventna vozila, a zatvorene za lokalni promet, zbog opasnosti od pada stabala.

Dio škola u Gorskom kotaru počeo je s radom, no do daljneg neće raditi škole u Fužinama, Čabru, Brod Moravicama, Lokvama i Mrkoplju, gdje još nisu rješeni problemi s električnom energijom.

Komadina je podsjetio da su u gotovo sva goranska mjesta već postavljeni agregati, kako bi se osigurao minimum opskrbe.

Telefonski operateri napravit će procjenu stanja, budući da u Gorskom kotaru uglavnom ne radi ni fiksna ni mobilna mreža, a veza se ostvaruje uglavnom preko policijskog sustava Tetra.

Ocijenio je da je najkritičnije prošlo, ali da će trebati još puno vremena da se uspostavi cjelovita opskrba elektičnom energijom, jer su najveće štete, osim na šumama i na drvoj masi, pričinjene ne vodovima električne mreže.

Komadina je istaknuo kako se pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) mogu probiti, po potrebi, do svakog stanovnika, da su vatrogasci na teren poslali dodatne postrojbe, a policija je angažirala specijalne postrojbe te se u županiji nose sa situacijom, pa za sada nije potrebna pomoć "sa strane."

Do sada su ozlijeđene dvije osobe, vatrogasac i mještanin, na koje su pala stabla, ali nisu u životnoj opasnosti.

Odgovarajući na pitanja novinara o preveniranju padanja grana i stabala na ceste, Komadina je rekao kako to nije zakonski rješeno. No danas je predloženo da se prema Hrvatskim šumama i resornom ministarstvu pokrene incijativa da se napravi sječa šume u određenom koridoru.

Gradonačelnik Čabra, Kristijan Rajšel, ocijenio je kako je riječ o katastrofi koja se ne pamti i da je Čabar najpogođeniji.

Minimalne količine električne energije osiguravaju se agregatima, u prekidu je komunikacija svih vrsta, nema telekomunikacijskih veza, osim policijske, ali pokušavamo riješiti situaciju, rekao je.

Iz HEP-a su procijenili da trenutačno 6 do 7 tisuća stanovnika Gorskog kotara nema struju. Stanje na distribucijskoj mreži nije dobro, a oko 80 posto nadzemnih vodova srednjeg napona je izvan pogona i oštećeno, kao i više od 50 posto niskonaponskih mreža.

HEP je mobilizirao svu operativu, ima dovolno ljudi i opreme, ali su problem uvjeti, odnosno nemogućnost rada zbog leda i niskih temperatura.

Osnovno napajanje po danima će se uspostaviti, ali će prava sanacija mreže, odnosno obnova mreže gotovo cijelog Gorskog kotara, trajati mjesecima, drže u HEP-u.

Pripadnici HGSS-a su na području Čabra i Delnica, raznose lijekove i pomažu mještanima, posebice u Čabru gdje je moguće samo kretanje pješice.

O svom radu izvijestili su još vatrogasci i policija, koja je u pomoć poslala specijalne jedinice iz Rijeke i Zagreba, te iz riječkog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

dalje.com

loading...