Dvije Kolone sjećanja u Vukovaru, Gotovina: Samo je važno je da smo ovdje

Vukovar, Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991, Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, dr. Vesna Bosanac, mjesto posebnog pijeteta., Vukovar, ćirilica, Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara, hrvatski branitelji, Vukovar, Vukovarci, stradanja, Zločin, žrtve, Vukovar, Škabrnja, Vukovar, referendum, Vukovar, Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, referendum, Vukovar, Vukovar, pobjednik prijevremenih izbora, HDZ, domovinski rat, žrtve Domovinskog rata, dragovoljci Domovinskog rata, 23. godišnjica početka Domovinskog rata, četnici, Bitka za Vukovar, Vukovar
Uz Stožer su i generali Ante Gotovina, Mladen Markač, Ivan Čermak, Damir Krstičević i mnogi drugi. "Došao sam odati počast našoj braći i sestrama, a to je jedino važno, sve drugo je sporedno, rekao je general Gotovina. Uspjeli smo u onim bitkama, uspjet ćemo i u bitkama za demokratksu, ekonomski i gospodarski jaku hrvatsku državu, istaknuo je Gotovina. Čermak je rekao kako nisu došli u Vukovar nešto dijeliti. Došli smo samo biti uz ovaj narod. Tužni smo ... nismo samo sa žrtvama Vukovara, sa žrtvama smo cijele Hrvatske, rekao je Markač. Trebamo reći tko nam je to učinio, napokon moramo glasno reći tko je bio agresor, naglasio je general Markač, piše Hrt.hr.

Zdravko Komšić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, s tugom u glasu izjavio je: "Jedino sveto što smo imali bila je ova kolona".

U službenoj Koloni sjećanja, uz predsjednika Ivu Josipovića, premijera Zorana Milanovića, predsjednika Sabora Josipa Leku su i potpredsjednica Vlade Vesna Pusić, ministar branitelja Predrag Matić, ministrica Milanka Opačić, ministri Gordan Maras, Mirando Mrsić, saborski zastupnici, đakovački i osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić te brojni drugi visoki crkveni dužnosnici, članovi diplomatskog zbora akreditirani u Hrvatskoj kao i čelnici i predstavnici brojnih stradalničkih i braniteljskih udruga te političkih stranaka.

U Vukovaru je i izaslanstvo Srpskog narodnog vijeća (SNV), predvođeno predsjednikom Miloradom Pupovcem, koje je najavilo da će položiti vijence za sve vukovarske žrtve, kako Hrvate tako i Srbe, koji su stradali u ratnim strahotama 1991. godine. Vijenac će položiti na memorijalnom groblju u Vukovaru, spomen-obilježju na Ovčari i na obali Dunava za stradale Vukovarce srpske nacionalnosti.

U gradu je zamjetna nazočnost većeg broja policajaca. Prema podacima vukovarske policije, na osiguranju je angažirano 250 policijskih službenika, a za osiguravanje javnoga reda i mira zaduženo je i 150 redara, članova vukovarskih braniteljskih udruga. Iz vukovarske gradske uprave najavljivano je kako se očekuje da će Vukovar danas pohoditi oko 100.000 građana iz cijele Hrvatske. Prošle godine u Vukovar je na 18. studenoga došlo rekordnih 50.000 ljudi.

Nakon programa u dvorištu bolnice, kroz koju je tijekom agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi na Vukovar 1991. prošlo 3470 ranjenika te izvedeno više od 2500 operacija, sudionici obilježavanja uputili su se u koloni sjećanja gradskim ulicama do 5,5 kilometara udaljenog Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.

Ondje će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće. Molitvu za poginule i nestale u agresiji na Vukovar 1991. godine molit će nadbiskup Đuro Hranić koji će na groblju predvoditi i misu zadušnicu.

Za žrtve Vukovara, koji su na današnji dan 1991. godine okupirale tzv. JNA i paravojne postrojbe, gore svijeće na svim mjestima stradanja u tom gradu. Stradanja Vukovara prisjetili su se i građani Osijeka, Splita i mnogih drugih gradova diljem lijepe naše.