FOTO  Državni tajnik Milas u dvodevnom posjetu Hrvatima u Austriji

Zvonko Milas, austrija
...u pratnji Croatiane Orešković, više stručne savjetnice i Raine Stević, stručne suradnice, sastao se u hrvatskom Veleposlanstvu u Beču s predstavnicima hrvatskih i gradišćansko-hrvatskih udruga u Austriji koji su predstavili rad udruga koje predvode. Ukazali su na aktualnu problematiku na relaciji dominske i iseljene Hrvatske te dali neke od prijedloga za poboljšanje tih odnosa.

„Zajednički možemo raditi na osmišljavanju niza projekata i programa, vodeći se pritom glavnim ciljem, sačuvati hrvatski identitet, prije svega hrvatski jezik i sve ono što nas obilježava i po čemu smo prepoznatljivi kao pripadnici hrvatskog naroda", rekao je Milas.

Istakao je otvorenost i spremnost Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH za suradnju.

„Osnovna zadaća Državnog ureda je briga, skrb i zaštita Hrvata izvan Hrvatske, što je i središnji hrvatski nacionalni interes", dodao je posebno se zahvalivši austrijskim Hrvatima na pomoći koju su pružali Hrvatskoj kada joj je bilo najteže.

Državni tajnik Milas je rekao kako je potrebno njegovati dobre i prijateljske odnose Hrvatske i Austrije, te istakao zajedničke poveznice, među njima i gradišćanske Hrvate, kao most međusobnog povezivanja.

Razgovaralo se i o učenju hrvatskog jezika, hrvatskoj školi i dvojezičnom hrvatsko-njmačkom obrazovnom sustavu kao važnom segmentu očuvanja hrvatskog jezika u višejezičnom austrijskom prostoru.

U subotu, drugog dana boravka u Austriji, državni tajnik Milas sa suradnicama bio je gost na 26. Hrvatskom balu Autrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i šport u prestižnom bečkom Kursalonu, gdje se okupilo preko 600 eminentnih gostiju i uzvanika iz hrvatskog i austrijskog političkog, kulturnog i gospodarskog života.

„Hrvatski bal je simbol zajedništva i okupljanja Hrvata i naših prijatelja, a njegovom organizacijom i više od 200 sportskih, kulturnih i humanitarnih događaja godišnje, koje okupe stotinjak tisuća Hrvata i naših prijatelja Austrijanaca, čuvamo naš jezik, kulturu, običaje, nacionalni identitet te povezujemo iseljenu i domovinsku Hrvatsku", rekao je Piplica, posebno zahvalivši Hrvatskoj katoličkoj misiji u Beču na suradnji.

„ Ovaj bal potvrda je velikih napora Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i šport iz Beča i njezinog predsjednika Miroslava Piplice, inače i predstavnika Hrvata iz Austrije u Savjetu Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koje ulaže u očuvanje hrvatskog identiteta u Austriji, a s kojom nas vežu tisućljetne povijesne i prijateljske veze, te povezivanje domovinske i izvandomovinske Hrvatske, koja je jedna obitelj", rekao je državni tajnik Zvonko Milas. Zahvalio je austrijskim Hrvatima i udrugama koje rade na promociji Hrvatske u ovoj alpskoj zemlji i šire, pozvavši Hrvate na povratak u domovinu.

„ Svi vi koji ovdje živite i radite most ste povezivanja između Austrije i Hrvatske i također imate velike zasluge da su Austrijanci naši vjerni gosti i ulagači u Hrvatsku", istakao je. Napomenuo je kako je novoj hrvatskoj Vladi na čelu s premijerom Plenkovićem i Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH cilj „produbiti i učvrstiti" veze domovinske i iseljene Hrvatske, kroz osmišljavanje zajedničkih projekata i programa.

26. Hrvatski bal u Beču je organizirala Austrijsko-hrvatska zajednica za kulturu i šport u Beču (AHZ) s predsjednikom Miroslavom Piplicom. Pokrovitelji su mu ove godine bili Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske na čelu s državnim tajnikom Zvonkom Milasom, koji je na bečkoj svečanosti bio i kao poseban izaslanik hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, te hrvatsko veleposlanstvo u Austriji, u suradnji s Gradom Zagrebom i Bečom