Državljani BiH otpušteni u Hrvatskoj od 1991. do 1995. traže pomoć

nezaposlenost, Služba za zapošljavanje HNŽ-a, Hrvatska, BIH, radnici, nezaposlenost, BIH, konkurs
Zajedničko povjerenstvo za ljudska prava, imigraciju, izbjeglice i azil Zastupničkog i Doma naroda parlamenta BiH u Sarajevu je organiziralo raspravu o tome kako rješiti probleme državljana BiH otpuštenih s radnih mjesta u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine.

Procjenjuje se kako je riječ o gotovo šezdeset tisuća osoba, koje do danas nisu uspjele ostvariti pravo na mirovinu na temelju ostvarenog staža u Hrvatskoj ili pak dobiti odštetu za otpuštanja za koja drže da su bila protuzakonita.

Predsjednik Udruge radnika otpuštenih u Hrvatskoj (UGOR) Ramiz Mervan izjavio je kako su u razdoblju od 1991. do 1995. godine otpuštani uglavnom državljani BiH nehrvatskih nacionalnosti.

Pri tom je istaknuo kako BiH do sada ni na koji način nije pokušala zaštititi prava svojih državljana optuštenih u Hrvatskoj.

"Napravljen je plan i program po kojemu bi trebali nastupati vijeće ministara i odgovarajuća ministarstva da bi se došlo do nekih rješenja, no po tom planu nitko ne radi", izjavio je Mervan.

Odvjetnik iz Splita Toni Vukičević, koji je u radno-pravnim sporovima pred sudovima u Hrvatskoj zastupao neke bosanskohercegovačke državljane, podsjetio je kako hrvatsko zakonodavstvo postavlja vrlo striktne rokove za rješavanje ovih pitanja i kako su mnogi od njih već istekli.

"Vrlo je teško s ove distance pokrenuti s uspjehom nešto u odnosu na ljude čija su prava vezana uz rad povrijeđena", izjavio je Vukičević.

Predsjednica zajedničkog parlamentarnog povjerenstva Aleksandra Pandurević ocijenila je kako bi najbolji način za rješavanje ovog problema bio da Hrvatska i BiH sklope odgovarajući međudržavni sporazum kakav već postoji između BiH i Slovenije.

Hina