Dramatično u Slavoniji: Dosad evakuirano 3000 ljudi, voda i dalje plavi kroz probijene nasipe

poplave, pomoć, vojska, pomoć, poplava, Hercegovina, poplava, nesreće, pomoć, BIH, Slavonija, poplave, poplave, pomoć, poplave, apel, Orašje, poplave, pomoć, evakuacija, sava, crna kronika, Orašje, pljačka, vojska, poplave, Vlada RH, sava, vodostaj, poplave, sava, beskućnik, poplava, humanitarne akcije i apeli, poplave, sava, poplave, Orašje, pomoć, poplave, Posavina, poplave, šteta, Brčko, poplave, kuća
Kod Slavonskog Broda vodostaj jutros lagano opada i u 9 sati iznosio je 937 centimetara, a Sava pada i u Slavonskom Šamcu.

Davorin Piha iz Hrvatskih voda međutim upozorava kako opasnost još nije prošla. I noćas je bilo intervencija.

- Bilo je mnogo dojava. Na sve smo reagirali i slali ljude u kontrolu nasipa. Na nekim mjestima smo i intervenirali - kaže Piha. Dodaje kako je situacija trenutno pod kontrolom, ali i upozorava kako ovakvi izuzetno visoki vodostaji sa sobom uvijek nose niz opasnosti poput kvašenja i eventualnog probijanja nasipa. Zato su i dalje nužne stalne ophodnje i maksimalan oprez na svim dionicama nasipa.

 Noć u Županji prošla je mirno. Nije bilo probijanja niti većih problema sa nasipima za obranu od poplava. Prema posljednjim informacijama od samih građana vodostaj Save do jutros je niži za 20-ak centimetara. Međutim i dalje je iznimno visok i prijeti i gradu.

I dok je u Županji noć protekla mirno u poplavljenim područjima kod Gunje, Rajevog sela i Štitara vlada pravi kaos. Probijeni nasipi širi su iz minute u minutu i sve veća količina vode plavi najistočniji dio Vukovarsko-srijemske županije. Evakuirano je dosad već nekoliko sela, a sa evakuacijama ugroženih građana i stoke nastavit će se i danas. Angažirani su pripadnici vojske, specijalnih postrojbi, policije, HGSS i druge službe koje koriste sva sredstva i specijalizaciju kako bi pomogli stanovništvu.

Jučer je iz Gunje, Rajevog Sela, Račinovaca i još nekih sela u županjskoj Posavini evakuirano 3000 ljudi, a dvije osobe vode se kao nestale.

 Iako je na krajnjem istoku Hrvatske mnogo teža situacija, nakon nekoliko sati stagnacije, jutros je zabilježen i prvi pad vodostaja Save kod Slavonskog Broda.

Pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava, zajedno s pripadnicima postrojbi Civilne zaštite, Hrvatske vojske i dragovoljno uključenim građanima, sudjelovali su u izgradnji zečjih nasipa od Slavonskog Šamca do Slavonskog Broda, piše Brodportal.

Za sav promet zatvorena je cesta Slavonski Brod - Zbjeg do križanja s cestom prema Kaniži te granični prijelaz Slavonski Šamac.

Na području Slavonskog Broda preporuča se konzumacija vode iz javnog vodoopskrbnog sustava poduzeća Vodovod dok za područje Nove Gradiške voda iz javnog vodoopskrbnog sustava poduzeća Slavča trenutno nije za piće.

izvor: Večernji list