Drama na ušću Neretve: država joj bagerom 'pobrala' 50 tona mandarina!

Neretva, ušće neretve
Kordon interventne policije štitio je bagere koji su krčili plantažu mandarina Nade Vuletić iz Komina.

Rješenje o uklanjanju mandarina donijela je vodopravna inspekcija iako je zemljište u sudskom sporu. "Hrvatske vode" polažu pravo vlasništva nad zemljištem koje trideset i pet godina obrađuje i koristi obitelj Vuletić iz Komina, o čemu se vodi sudski spor pred općinskim sudom u Metkoviću i županijskim sudom u Dubrovniku.

Nada Vuletić je ogorčena na hrvatsku državu. Kaže da nije mogla ni sanjati da će na njezinoj plantaži mandarina stajati interventni policajci.

- Jesam li ja najveći kriminalac u ovoj zemlji - pita se vidno ogorčena Nada Vuletić, koja brani svojih petstotinjak stabala mandarina s kojih je mogla ubrati oko pedeset tona zrelih plodova.

Da su ih pustili još mjesec dana da požute...

- Na mog sina su poslali policiju. To je sramota. On je hrvatski branitelj. Tri je godine branio Dubrovnik, a ja sam od svojih para kupila kalašnjikov koji je on nosio na ratišta i eto vidite kako nam se sve vraća. Za mene više ne postoji Hrvatska. Gotovo je - kazuje nam Nada, dok bageri krče stabla mandarina koja su za mjesec dana trebala doći na rod.

- Mogli su nas pustiti da ovo oberemo. A ne ovako. Jadno i žalosno - rezignirana je Nada.

- Pisat ću o ovome i predsjednici Republike Hrvatske, Kolindi Grabar-Kitarović. Neka i ona znade šta se ovdje događa. Ovdje vlada mafija - govori Nada dok nam pokazuje hrpu papira i rješenja o spornom zemljištu.

Kaže da je tu parcelu kupila od privatnih vlasnika za sto tisuća njemačkih maraka još za vrijeme Jugoslavije, dok je PIK Opuzen radio. Ali nikada nije mogla uknjižiti vlasništvo.

- Mi smo bili nepodobni tada, a nepodobni smo i sada. Imala sam svjedoke i sve papire da sam tu zemlju kupila. A koga za to briga. Svaki utorak zovem sud u Dubrovniku i pitam šta je s presudom. Kažu mi, sačekajte bit će, imamo puno posla, kazuje nam Nada.

Naime, prvostupanjski sud u Pločama presudio je u korist obitelji Vuletić, na što se na županijski sud u Dubrovniku žalilo općinsko državno odvjetništvo, koje zastupa interes Republike Hrvatske.

Vuletići tvrde da do pravomoćnosti presude "Hrvatske vode" ne bi trebale krčiti njihove mandarine. Kažu da su bili u mirnom posjedu te da ih nitko nije tjerao sa zemljišta na kojemu su posadili nasade mandarina. Međutim, "Hrvatske vode" polažu pravo na te parcele, koje su po njima vodno dobro i baš tu namjeravaju graditi obrambeni nasip.

- Ma kakav nasip, to su priče za malu dicu. To nikada nije tonilo i tu nasip nije potreban. Sigurno se radi o nekoj lupežariji i pranju para. Tako je to u nas - ogorčena je Nada.

Posebno je ljuta što nju i njezinu obitelj nitko službeno nije obavijestio da će čupati mandarine. Sve su slučajno saznali od susjeda.

- Ne znam što ću i kako ću. Za mene više hrvatska država ne postoji. Ja sam vjernica katolkinja. Krvavo sam radila i sticala. Sve na ovih mojih deset prstiju. A vidite što me snašlo - govori na rubu suza gospođa Nada.

- Kažu mi da ću dobiti odštetu. Nama ne treba nikakva odšteta, već nas treba pustiti da živimo i da radimo od svoga rada. Mandarine uzgajamo 35 godina. Nitko nam nije smetao a radili smo pošteno. I sada su nas proglasili kriminalcima na koje je došlo deset policijskih auta - ogorčeno je zaključila Nada Vuletić, koja za sve optužuje ispostavu "Hrvatskih voda" u Opuzenu.

Međutim, u "Hrvatskim vodama" ističu da samo poštuju zakon.

- Nada Vuletić je prekršila Zakon o vodama jer je rasplanirala postojeći nasip i na njemu posadila mandarine, zapravo je prisvojila i oštetila dio vodne građevine nasipa Bisage. Tako je vodno dobro pretvorila u privatnu površinu na kojoj je zasadila voćke. Slučaj smo prijavili vodopravnoj inspektorici koja je i vodila postupak - pojasnila je Javorka Medić iz Vodnogospodarske ispostave u Opuzenu, naglašavajući da je u ovom slučaju Nada Vuletić, prema rješenju vodopravne inspekcije, trebala sama ukloniti nasad mandarina ali to nije učinila.

- "Hrvatske vode" samo izvršavaju nalog državne vodopravne inspekcije. Do sada su nekoliko puta pokušale ukloniti nasad mandarina, čemu se Nada Vuletić protivila, pa smo sada zatražili asistenciju policije - pojasnila je Medić.

slobodnadalmacija.hr