Dragovoljka Domovinskog rata ogorčena: 'Ovakvo poniženje ne bih doživjela ni u srpskom logoru! I policajci su plakali'

dragovoljci, deložacija
Jedna aktivistica, inače hrvatska braniteljica, tvrdi da brutalnost kakvu je doživjela u Pitomači nije doživjela ni za vrijeme rata.

Ljubica Senjić (44) iz Slavonskog broda dragovoljka je Domovinskog rata i majka dvojice sinova (13 i 17 godina). Ratni je vojni invalid, a već nekoliko godina ima velikih problema s ozlijedom kralješnice i oštećenjem diskova. Unatoč teškim problemima sa zdravljem, zbog koje je ponekad po mjesec-dva nepokretna, nije oklijevala kada je čula za deložaciju obitelji Fel. Sjela je u auto s kolegicama i uputila se desetke kilometara dalje, u malo podravsko mjesto. Ogorčeno nam priča svoju priču. Često kroz suze.

- Ovakvo krvničko ponašanje nisam doživjela ni za vrijeme rata - tvrdi Ljubica. Ljutita je na policijsko postupanje. Podsjetimo, policija je, kako bi osigurala odvijanje deložacije, aktiviste privela. Ljubica tvrdi da su bili iznimno agresivni, skakali aktivistima po nogama i hvatali ih za vratove.

- Zar sam za ovo obukla uniformu i otvorila vam put, upitala sam mlade policajke koje se još nisu ni rodile kad sam ja išla oslobađati Hrvatsku, a sad su me lomile. Vrištali smo, zapomagali, molili, plakali, ali ništa nije pomoglo - kaže Ljubica.

Osim nje, među aktivistima je bilo još ljudi koji su imali problema sa zdravljem. Među njima je i Marijana Fel. Ljubica tvrdi kako joj je pola sata bilo zlo, a da je doktorica stajala iza policije i promatrala situaciju, uz upozorenje da ne smije do aktivista.

- Preklinjala sam ih: braćo po oružju, zašto nas ubijate?

No, čini se da nisu svi policajci bili tako tvrda srca. Dvoje ih je, tvrdi Ljubica, čak i zaplakalo.

- Zaplakali su jedan policajac i policajka, jednom sam jasno vidjela suze u očima - prisjeća se.

No, tu je scenu brzo zaboravila kada su je, prema njenim riječima, dohvatile četiri policajke, počele je trzati i vući. Kaže kako ju je samo presjeklo u kralježnici. Odnešena je kraj policijske "marice".
Tražili su je osobnu, a ona je tražila čašu vode. Doktorica joj je, tvrdi, rekla da će je dobiti tek kad preda osobnu iskaznicu. Vodu je na kraju ipak dobila.

- Ovakvo poniženje ne bi doživjela ni u srpskom logoru da su me silovali i strijeljali. A doživjela sam ga od hrvatske policije - priča nam kroz suze.

Nakon što su svi aktivisti privedeni, odvedeni su u Policijsku postaju u Pitomači. U policiji je, kaže, odbila potpisati zapisnik. Ljubica se pita kako je moguće da za dobro djelo bude privedena kao kriminalka. No, kaže, ovo je neće omesti.

- Dok god me metkom ne zaustave, neće me zaustaviti! Dok god dišem borit ću se za pravdu. Ili dok ne završim u zatvoru...

Zdravstveni problemi je muče i dalje - u četvrtak je povraćala cijeli dan, po nju je dolazila Hitna pomoć.

A znate li koja je sličnost Ljubice i Marijane Fel?

I Ljubicu uskoro - čeka deložacija.

dnevno.hr