Dragan uz Jadranku, a Komšić s Josipovićem na Sinjskoj alki

sinjska alka, Ivo Josipović, Jadranka Kosor, Dragan Čović, Željko Komšić
Anti Zorici (27) to je druga pobjeda na Alki, koju je prvi put osvojio 2009. Alka se trči u spomen na pobjedu naroda Cetinske krajine nad turskom vojskom 1715. Smatra se da se počela izvoditi u drugom desetljeću 18. stoljeća.

Datum održavanja se mijenjao, a sada se trči prve nedjelje u kolovozu jer se poklapa i uz pobjedu u Oluji. Današnju, 296. alku trčalo je 17 alkara kopljanika, a utrku su, uz druge uglednike i goste, pratili i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, predsjednica Vlade Jadranka Kosor i predsjednik Sabora Luka Bebić, te bh. političari Dragan Čović i Željko Komšić.

Pokrovitelj ovogodišnje Alke je hrvatski predsjednik Ivo Josipović. Hrvatski predsjednik, sukladno tradiciji i običajima poklonio je Zorici prsten i sablju te mu čestitao na pobjedi. - Učimo od svojih predaka ali i današnjih alkara koji su nam poslali poruku da rad i marljivost dovode do uspjeha. Jednakim žarom treba se boriti za našu Hrvatsku. Na ovom se mjestu u punoj mjeri osjećam predsjednikom svih hrvatskih građama. Hvala dragim alkarima, Viteškom alkarskom društvu i svim Sinjanima jer ste svojom voljom razlike, osobito političke, ostavili iza sebe i pokazali snažan hrvatski duh - rekao je u svom govoru predsjednik Josipović. (Dnevnik.ba)