FOTO  Dragan Čović na otvaranju Tuđmanovog spomenika u Pločama

dr. Dragan Čović, dr. Franjo Tuđman, Franjo Tuđman, Ploče

Neponovljiv, jedinstven, vizionar, hrabar, utemeljitelj, najzaslužniji je za stvaranje nezavisne, samostalne države Hrvatske", rekao je između ostalog na otkrivanju brončanoga spomenika prvom hrvatskom predsjedniku u Pločama inicijator projekta don Petar Mikić, te dodao: „Ispunio mi se jedan od davnih snova, ali ja još uvijek sanjam. Moramo konačno shvatiti da je Bog gospodar povijesti i da sve dođe na svoje. Nama samo treba strpljenje, rad i molitva".

U podnožju spomenika piše: "Dr. Franjo Tuđman - Prvom predsjedniku Republike Hrvatske posvećuje župnik Petar Mikić A.D.MMXV."

Don Petar je istaknuo i Tuđmanovu ulogu u izgradnji crkve u Pločama, kada se zarekao da će „tom velikanu, divu, najvećoj figuri u hrvatskoj povijesti, pod čijim vodstvom su se ostvarili snovi mnogih generacija, podići dostojanstven spomenik".

Pločanski župnik ispunio je svoj zavjet, a u obraćanju javnosti prisjetio se teških trenutaka koje je proživio u Pločama, odlazaka u zatvor, te svojega oca, „kojem smrtnu presudu izrekoše, zbog njegovog rodoljublja, partizani mosorskog odreda".

Tuđmanov spomenik otkrili su Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a RH i Miroslav Tuđman, koji je, uz zahvalu Pločanima i don Petru, poručio kako je spomenik današnjim i budućim generacijama jasna poruka u što je hrvatski narod vjerovao i za što se žrtvovao.

Osim brojnih Pločana, veliko zanimanje prigodom postavljanja spomenika pokazali su i nazočni otvaranju bili brojni političari i gospodarstvenici iz Hrvatske i BiH.