Dolina Neretve: Urod mandarine rekordan, a ne znaju kamo će s njime

mandarine, Neretva, tehnologija, mandarine, neretvanske mandarine, mandarine, voće, zima, nertvanska dolina, mandarina, mandarine, Dolina Neretve, mandarine, krijumčarenje, katastrofa, mandarine, Dolina Neretve, Dolina Neretve, mandarine, Rusija, mandarine, smanjuje rizik, bolest, preventiva, mandarine, zdravlje, blagodati, mandarine, pesticidi, otrov, mandarine, hladna krema, recept, Dolina Neretve, mandarine, neretvanske mandarine, mandarine, neretvanske mandarine, Opuzen, Metković, mandarina, blagodati, mandarine, neretvanske mandarine, mandarina, mandarine, neretvanske mandarine, mandarine, blagodati, mandarine, neretvanske mandarine, Opuzen, mandarine, zdraviji život, mandarine, zdravlje
... plasmana na tradicionalno rusko tržište. Situacija na istoku Europe svakim je danom sve teža. Nekad najrentabilniji proizvod, mandarina, u dolini Neretve ostao je bez zagarantirane cijene i poticaja koje je jamčila država prije ulaska u EU, a do berbe je ostalo još samo tjedan dana.

U Moskvu na razgovor

- Nadamo se svi da će se situacija u Rusiji promijeniti za 15 do 30 dana, da će u zadnji trenutak sankcije biti skinute bar za agrume kao što su nedavno skinute za sjemenski krumpir. Zato ćemo, bez obzira na embargo prema EU, od 14. do 18. rujna ići na sajam u Moskvu s Hrvatskom gospodarskom komorom - kaže Damir Deak, direktor tvrtke Kor Neretva, objašnjavajući kako na sajam uz otkupljivače idu i predstavnici proizvođača. U Rusiji imaju velike kupce s kojima će razgovarati i nadati se da će politika imati razumijevanja za nastalu situaciju. Gradimir Šešelj iz Opuzena, jedan od najvećih proizvođača voća i povrća u delti, kaže da su mandarine rodile kao nikad do sada.

- Vremenske prilike ili neprilike, s velikim količinama oborina, pogodovale su najviše mandarini. Nadam se da će se iza ovih tmurnih oblaka i svakodnevne kiše u vrijeme berbe pojaviti malo sunca i sve nas ogrijati - kazao je Šešelj s kojim smo u čamcu obišli nasade kroz nekoliko kilometara prirodnih i umjetnih kanala. On je za potrebe što brže berbe i plasmana u otkupnu stanicu konstruirao i napravio čak tri velika "trajekta", specifična plovila od daske i stakloplastike na koje može ukrcati čak 25 tona mandarine i drugih proizvoda s plantaža, a sad ne zna kamo će s njima.

Nespremni za EU

Deak kaže kako u dolini Neretve ove godine očekuju 80.000 tona mandarina, što je rekordna godina. Na tržište Rusije proteklih se godine plasiralo oko 40 posto ukupnog uroda, što će se ove godine morati kompenzirati na nekim drugim tržištima. Idućih 80 dana dnevno će se brati tisuću tona mandarina, što znači da ih 60 kamiona dnevno nekamo mora i voziti. Tržište u EU je izuzetno zahtjevno jer oni traže kvalitetu robe i posebno pakiranje. Engleska, Francuska ili Nizozemska traže, naime, posloženu robu u celofanu i pokrivenu mrežicom, što je zahtjevan i skup posao, pa je i Kor Neretva kupila pet takvih pakirnica robe u mrežice kako bi se pokušala uklopiti na to tržište.

- Problem na europskom tržištu je i španjolska mandarina koja također zbog embarga ne može u Rusiju, a Španjolci je već beru i imaju četiri-pet puta veću proizvodnju nego RH, koja im teško konkurira i cijenama - kaže Deak, ističući kako još izvoze u zemlje regije, Češku, Slovačku, a u Englesku u rinfuzi pa je tamo sami pakiraju. Nakon što se popišu urodi kod proizvođača, znat će se kojim količinama raspolažu te će se odrediti dinamika berbe i otkupa, najavio je Deak.

Večernji List