Dolina Neretve postaje utvrda Schengena

BIH, Hrvatska, granica, eu, granična policija, Terenski ured jug, granica, gužva, čekanje, carina, slovakinja, seks, granica, granična policija, šverc, granica, rampa, BIH, Hrvatska, Gorivo, lažne putovnice, granica, Klek, Grude, šverc, roba, granica, schengen, Neretva, schengen, granica, granica, čekanje, Gabela, unka, Makarska, šverc, mrtvac, granica, BIH, Europska unija, Metković, granična policija, BIH, granica, gužva, prosvjednici, Gabela polje, GP Doljani, blokada Doljana, Doljani, Hrvatska zemlja, granica, BIH, granica, granica između Hrvatske i BiH, Gabela, Metković, granica, granični policajac, granični prijelaz doljani, granični prijelazi, granični prijelaz, izdavanje viza, granični prijelaz doljani, stanje na prometnicama, stanje na cestama, stanje na putevima, stanje na prometnicama, stanje na cestama, stanje na putevima, stanje na cestama, stanje na putevima, stanje na prometnicama, stanje na prometnicama, stanje na cestama, stanje na putevima, stanje, stanje na putevima, stanj
Radovi na najvećem kopnenom graničnom prijelazu na jugu Hrvatske s 1,5 kilometara spoja do graničnog prijelaza BiH procjenjuju se na nešto više od 15 milijuna maraka, a Hrvatska ih financira kreditom Europske investicijske banke i Europske banke za obnovu i razvoj.

U dolini Neretve ove se godine planira dovršetak jedne od najjačih utvrda buduće schengenske granice Europske unije, granični prijelaz Metković 2, no Vjesnik doznaje da je nedavno otkazan ugovor izvođaču radova, i to ne samo za taj nego i za izvođenje radova na jednako važnim budućim europskim graničnim prijelazima Karasovići (Crna Gora) te pomorskom u Luci Ploče.

Granični prijelaz Metković 2 iznimno je važan, jer će upravo ta granična točka biti jedna od ukupno četiri velike inspekcijske kontrolne točke, tzv. BIP-prijelaza s fitosanitarnom i veterinarskom službom za svu robu koja iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije ulazi u Europsku uniju, piše Vjesnik.

Što brži dovršetak velikog neretvanskog graničnog prijelaza važan je i zbog toga jer će Hrvatska nakon ulaska u Europsku uniju imati dvije godine za potpuno dostizanje standarda schengena na morskoj, ali i više od tisuću kilometara svoje kopnene granice. Njezine će granice nakon toga postati ujedno i vanjske granice Europske unije.
Još početkom studenoga prošle godine Hrvatska i BiH potpisale su sporazume o gradnji graničnih dionica autoceste Vc i međudržavnog mosta preko Save kod Gradiške, s priključnim graničnim dionicama međudržavne ceste E-661. U Sarajevu su ih potpisali tadašnji državni tajnik u resornome ministarstvu Tomislav Mihotić i njegov bosanskohercegovački kolega Rudo Vidović, a sporazum za dionice koridora Vc odredio je obveze istodobne gradnje južne zajedničke granične dionice autoceste. To su, konkretnije, dionice od spojne ceste u pravcu čvora Ploče te od granice do čvora Zvirići u Bosni i Hercegovini. Na južnoj graničnoj dionici bit će granični prijelaz Metković 2, s hrvatske strane, te prijelaz Bijača na teritoriju BiH.

Do kraja godine obuku za rad na Schengenu proći će još najmanje 800 policijskih službenika. Nastavlja se i nabava potrebne opreme. Lani su nabavljena dva nova broda za potrebe pomorske policije te dva aluminijska plovila i četiri gumena čamca za nadzor državne granice na rijekama.

Policija je dobila još 31 termovizijsku kameru za korištenje na plovilima, 12 ručnih termovizijskih kamera, 64 balistička prsluka, 30 stereomikroskopa, 7 uređaja za kontrolu dokumenata s printerom (Docu-Box) i 18 endoskopa.