Dokumentarac ‘Ubojstva u Titovo ime’ na ZagrebDoxu

Tito, Bruno Bušić, Tito, josip broz tito, mig 15, Željko Komšić, Tito, Tito, memoari, Tito, žene, josip broz tito, tajne, špijun, Tito, komunizam, zabrana, Tito, Ubojstvo u Titovo ime, Zagreb
Za sada nije stigao na javnu, pa čak niti na ijednu komercijalnu TV, već na program ZagrebDoxa i to 26. veljače u 20 sati.

Redatelji istražuju temu poprilično poznatu hrvatskoj javnosti: likvidaciju hrvatskih emigranata u Njemačkoj, uz poseban naglasak na ubojstvu Stjepana Đurekovića te posljedično suđenje Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču.

Ova su ubojstva među najdulje neriješenim ubojstvima u Njemačkoj: do pada Berlinskog zida u Federalnoj Republici ubijeno je tridesetak protivnika jugoslavenskog režima. Većina su bili iseljeni Hrvati. Odredi za ubojstva bili su iz Beograda. Godinama su njemački istražitelji tragali za ubojicama i njihovim nalogodavcima. Jedan od kolovođa bio je Josip Perković. Njemački tužitelji smatraju da je taj nekadašnji visokopozicionirani obavještajni agent odgovoran za ubojstvo Stjepana Đurekovića prije više od trideset godina. Perković je danas optužen u Münchenu. Philipp Grüll i Frank Hofmann istražuju taj i brojne druge slučajeve. Rezultat je dokumentarac uzbudljiv poput trilera Johna le Carréa.

Zanimljivost je da će prikazivanje filma na ZagrebDoxu biti na isti dan kao i posljenji dan vrlo isčekivanog svjedočenja Bože Vukušića u Münchenu. Naime, 24. veljače nastavlja se suđenje u Münchenu, a od od 24. do 26. 02. nastavit će svjedočit Bože Vukušić.

Izvor: narod.hr