"Dokazanom (ne)prijatelju BiH" Mesiću smetali Lajčak, Dodik, Silajdžić, kardinal Puljić...

Milorad Dodik
Naime, Mesić je tada okrivio Milorada Dodika kao nastavljača politike Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića, saznaje se iz bilješke američkog veleposlanika Roberta Bradtkea objavljenoj na "WikiLeaksu".

BiH predstavlja "najveći problem u regiji", prenosi Bradtke ocjenu predsjednika Mesića koji za Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, tvrdi da "provodi Miloševićevu i Karadžićevu politiku, samo bez tenkova i topova", prema "WikiLeaksu", objavila je danas "Hina".

Dodik se, upozorava Mesić, namjerava odcijepiti od Bosne i Hercegovine pridružiti Srbiji, što će imati "ozbiljne posljedice" jer će se bhHrvati nastojati pripojiti Hrvatskoj, a rezultat svega toga bila bi "malena muslimanska država" koja bi postala "sigurno utočište za fundamentaliste, novo središte terora, nova palestinska država u srcu Europe".

Mesić rješenje vidi u povećanom američkom i europskom angažmanu, svojevrsnom "Daytonu II" koji bi spriječio "srbijanski imperijalistički san o ekspanziji". Prema Mesiću, saznaje se iz bilješke, rješenje je u "kantonizaciji" BiH, jer bi svaki kanton bio mješavina, srpske, hrvatske i muslimanske zajednice. Mesić je u razgovoru sa Holbrookeom dao do znanja da je prilično uznemiren zbog ponašanja ne samo Dodika, već i Harisa Silajdžića, a živcirao ga je i visoki predstavnik međunarodne zajednice Miroslav Lajčak koji "nije znao sa njima".

"Dodik sa Lajčakom lašti cipele", gunđao je Mesić, a ništa manje kritičan nije bio ni sa zajednicom bosanskih Hrvata. Tako je za kardinala Vinka Puljića rekao da "nije sposoban ni za župnika".

Sa Holbrookeom je o BiH razgovarao i tadašnji premijer Ivo Sanader za koga Bradtke piše da je bio "puno suzdržaniji", odbacujući uznemirujuću viziju Stjepana Mesića. Iako je smatrao da BiH zaslužuje veliku pažnju međunarodne zajednice, drži da Dodik neće ići tako daleko da se odcijepi i proglasi nezavisnost.

"Neće biti podjele Bosne. Dodikov san se neće ostvariti", rekao je odlučno Sanader. To bi, ocijenio je, Dodik jedino mogao učiniti kada bi Rusi uspostavili snažno ekonomsko prisustvo u RS, ali to nije vjerovatno. Sanader je Holbrookeu također prenio da ključnim smatra status bosansko-hercegovačkih Hrvata, jer ako budu osjećali da u BiH nemaju budućnost mogli bi otići u Hrvatsku, skorašnju članicu NATO-a i EU-a.

"Bosna i Hercegovina ne bi opstala samo sa Srbima i Bošnjacima", rekao je Sanader. Amerikancima se požalio da među europskim političarima desnog centra nema interesa za stanje u BiH i ocijenio da se "Hrvatska više nego ikada" mora angažirati na pronalaženju rješenja u BiH.