Dok ljudi lupetaju, računalo broji: Na prosvjedu protiv Istanbulske konvencije bilo je 8032 ljudi

istambulska konvencija, prosvjedi, HRT, istambulska konvencija
Dvojbe oko broja sudionika prosvjeda protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, koji je održan u subotu u središtu Zagreba, razriješio je softver koji ih je sve strpljivo izbrojao. Stroj tako zaključuje da je na Trgu bana Jelačića bilo ukupno 8032 ljudi.

Snimka računalnog prebrojavanja prosvjednika objavljena je na YouTubeu, a sam postupak traje dva sata i 14 minuta.

S fotografije koja pokazuje prosvjednike na Trgu bana Jelačića softver zaokružuje glavu jednu po jednu. Kako ni računalo ne može razaznati tko je prosvjednik, a tko slučajni prolaznik, policajac ili novinar, pobrojalo je sve, što znači da je prosvjednika bilo zapravo manje od tih osam tisuća.

Prema policijskim procjenama, na prosvjedu se okupilo oko pet tisuća ljudi, dok su organizatori objavili svoju procjenu od 70 tisuća ljudi.

"Htjeli smo pokazati premijeru Plenkoviću da njegova anketa nije bila dobra. Znate zašto nismo mogli do Markova trga? Jer nas je bilo previše. Vidite koliko nas se skupilo za samo deset dana - 70.000. Zamislite koliko nas se ona još može skupiti?" poručila je na kraju prosvjeda Marija Lukačin iz građanske inicijative "Hrvatska protiv Istanbulske konvencije".