Do kraja tjedna minus 17, kako se pripremiti i izdržati tu hladnoću?

Rakitno, Blidinje, vremenske neprilike, ledeni val
Hrvatsku će idućih dana ponovno zahvatiti val hladnoće. Nakon snijega, koji će ponovno danas padati u dobrom dijelu Lijepe Naše, sljedećih nekoliko dana u većem dijelu zemlje temperature će biti daleko ispod nule. Temperature će padati od srijede i do nedjelje će se u kontinentalnom dijelu Hrvatske minimalne dnevne temperature spustiti do čak minus 17 stupnjeva Celzijevih. Stoga vam donosimo korisne savjete kako se ponašati i što je najbolje učiniti da tako ekstremne hladnoće prođu što bezbolnije.

Stariji i bolesnici bolje da ne izlaze iz kuće

Na niske su temperature posebno osjetljive starije osobe, srčani bolesnici i oboljeli od respiratornih bolesti pa se njima preporučuje se da ne izlaze u ranojutarnjim i noćnim satima kad su temperature vrlo niske. Vanjski sloj odjeće mora biti nepropustan za vjetar i vlagu. Najbolje je nositi odjeću od vune, polipropilena i svile koji zadržavaju više topline od pamuka.

Odjenite se slojevito, dva para čarapa

Prikladno se obucite, zaštitite istaknute dijelove tijela (nos, uške, šake), obucite se slojevito, obucite dva para čarapa (na kožu pamučne, onda vunene), rukavice, kapu i šal. Prekrijte usta šalom kako biste spriječili izravno udisanje hladnog zraka. Važno je da je obuća topla i komotna, bez visokih peta te ne potpuno niska. Ako planirate dulji boravak na hladnoći, nemojte pušiti ni piti alkoholna pića, odmorite se; preporučuje se barem jedan topao obrok. Ako je hladno i nađete se na otvorenom, pronađite zaklon ili povećajte fizičku aktivnost kako biste održavali toplinu tijela.

Pripremite krupnu sol za posipanje

Ako snijeg pada tijekom cijelog dana, nemojte čekati da prestane padati da biste krenuli u akciju čišćenja snijega ispred ulaza vaše zgrade ili kuće. Najbolje je snijeg čistiti u takvim uvjetima u više navrata dok je mekan. Nakon što očistite prilaz od snijega, obvezno posipajte sol po njemu kako biste spriječili stvaranje leda. Lopate za čišćenja snijega se mogu kupiti već za 25 kuna, a važno je i da imate spremnu krupnu sol za posipanje. Vreća krupne soli od 10 kilograma stoji oko 15 kuna. Osim soli, za poledicu pomaže i sitni šljunak.

Pothlađivanje se ne "liječi" alkoholom

Pothlađivanje (hipotermija) stanje je snižene tjelesne temperature kada organizam gubi više topline nego što je može proizvesti. Snizi li se ispod 35°C, tijelo više ne može stvarati toplinu i temperatura tijela nastavlja padati ako se osobi ne pomogne. Što je temperatura okoline niža, pothlađivanje je brže, a vlažna odjeća ga potiče. Djeca i stariji brže se pothlađuju. Alkohol pospješuje hipotermiju jer proširuje potkožne krvne žile, što povećava gubitak topline.

Drhtavica - prvi znak za hitan povratak kući

Drhtavica nakon predugog izlaganja hladnoći znak je za hitan povratak u unutrašnji prostor. Topli napici pothlađenoj osobi pomažu kada je refleks gutanja održan jer u protivnom može doći do gušenja, upozorava dr. Maja Kokić. Davanje toplih napitaka dopušteno je samo u prvom stupnju pothlađivanja (35-32° C), kad je osoba pri svijesti i ima drhtavicu.

Provjerite tekućinu 
za pranje stakla

Na niskim temperatura često se zamrzne brava na automobilima. Pri tome je vrlo važno da se u tom slučaju ne koristite trikovima poput zagrijavanja ključa upaljačem. Za taj problem postoji jednostavno i jeftino rješenje - odleđivač bravica koji košta 10-ak kuna. Bitno je provjeriti i tekućinu za pranje stakla koje mora biti dovoljno i koja mora biti zimska tekućina za stakla koja štiti od smrzavanja na temperaturama i do minus 25 Celzijevih stupnjeva.

Zamagljena stakla 
i mačji pijesak

Koristan trik protiv zamagljivanja vjetrobrana na vozilu, što se često događa pri niskim temperaturama: napunite stare čarape pijeskom za mačke i ostavite ih u autu. Pijesak će upiti vlagu.

Kazna za neočišćeni automobil - 700 kuna

Kad je snježna mećava ili kad je opasnost od poledice na cestama, za odlazak na posao i druge obveze u gradu najbolje je koristiti javni gradski prijevoz. Ako se ipak u tom slučaju odlučite za svoj automobil, dobro je, bez obzira na zimske pneumatike, imati lance za snijeg i lopatu u vozilu. Pri tome je vrlo važno da očistite od snijega svoje vozilo jer, ako to ne učinite, ugrožavate sigurnost drugih u prometu. Kazna za neočišćeni automobil od snijega koji je u prometu jest 700 kuna. Brzinu kretanja vozila potrebno je prilagodite stanju na cesti i uvjetima vidljivosti, a među ostalim, pri vožnji u kolonama povećajte razmak između vozila jer je zaustavni put duži.

vecernji.hr