Do kraja godine prihod od cestarina 2,8 milijardi kuna

autocesta, Turska, Koridor Vc, autocesta, autocesta, pogibija, autocesta, Aleksandar Džombić, Trogir, autocesta, Hrvatska, autocesta, autocesta, Ploče, Vrgorac, BIH, poplave, autocesta, naplata, autocesta, Sarajevo, BIH, obilaznica, autocesta, mediji, BIH, autocesta, cestarina, stanje na prometnicama, stanje na cestama, stanje na putevima, autocesta A1, na autocesti Zagreb - Lipovac, auto cesta, stanje na putevima, stanje na prometnicama, stanje na cestama, cestarine, Poskupljenje cestarine, uvođenje naplate cestarine , autocesta, cestarina, Poskupljenje cestarine, cestarine

... naplaćeno je 2,2 milijarde kuna cestarine što je šest posto više u odnosu na isto razdoblje lani, a do kraja godine očekuje se prihod od 2,8 milijardi kuna, doznaje se u utorak iz HAC-a.

Na tim autocestama registriran promet od 40,6 milijuna vozila, 4,6 posto više nego lani. U tri ljetna mjeseca - lipnju, srpnju i kolovozu, zabilježen je promet 21,1 milijuna vozila i naplaćena cestarina od 1,15 milijardi kuna bez PDV-a. HAC će tijekom ove godine investirati 548,3 milijuna kuna, od čega su nove investicije 228,7 milijuna kuna, dok će 319,6 milijuna kuna otići na održavanje, kažu u HAC-ovoj Upravi.

Od novih investicija tu su most preko Save kod Svilaja s rokom dovršetka u drugoj polovici iduće godine. Ta je investicija vrijedna 168 milijuna kuna, pri čemu Hrvatska sudjeluje s 85,3 milijuna kuna (osiguranih fondovima EU) dok ostatak posto plaća BiH.

U završnoj su fazi i radovi na dionici most Halasica - Osijek vrijednosti 1,2 milijuna kuna, a ugovoreni su i radovi na izgradnji mosta Halasica i sedam putnih prijelaza te je izvođač uveden u posao. Vrijednost radova je 82,5 milijuna kuna. Za trasu od Belog Manastira do mosta Halasica do kraja 2018. planira se raspis natječaja za izgradnju.

Za dionicu Mađarska - Beli Manastir do kraja godine raspisat će se natječaj za izradu projektne dokumentacije i upravni postupak. Završetak te dionice planiran je do 2023. godine. Koncem godine raspisat će se javni natječaj za izradu projektne dokumentacije za dogradnju treće trake zagrebačke obilaznice, procijenjene vrijednosti investicije od 850 milijuna kuna. To je rok i za raspisivanje natječaja za izradu projektne dokumentacije i provedbu upravnog postupka za autocestu A7 Križišće - Žuta Lokva dužine 56,5 kilometara.

HAC je preuzeo i izradu projektne dokumentacije i provedbe upravnog postupka za obilaznicu oko Novog Vinodolskog, dionicu dugu 7 kilometara, kao prve faze izgradnje dionice Selce - Novi Vinodolski.

U HAC-u podsjećaju da je prva faza financijskog restrukturiranja HAC-a završena u prosincu prošle, a druga u travnju ove godine. Ocjenjuju da je Vlada napravila odličan posao, jer su uštede za kompletan cestovni sektor preko 50 milijuna eura na godišnjoj razini samo na kamatama, a za HAC 26 milijuna eura. HAC planira i daljnje smanjenje broja zaposlenih, sa sadašnjih 2.728 na 2.250 do 2021. godine.

Što se tiče novoga sustavu naplate cestarine, u HAC-u očekuju prijedlog španjolskog konzultanta IDOM-a, s kojim je ugovor sklopljen u srpnju ove godine. Više o sustavu moglo bi se znati krajem ove, odnosno početkom iduće godine. Najavljuju i da bi pojedini ENC uređaji starije generacije uskoro mogli pojeftiniti na manje od 100 kuna.