Dijete poginulog hrvatskog branitelja HVO-a i jedini kandidat na natječaju Općine Udbina koji ispunjava sve uvjete iz natječaja

Postojavanje postrojba HVO-a.
...Udbina i predsjednica upravnog vijeća Centra za pomoć u kući Danica Prica , raspisala je javni natječaj za prijem zaposlenika u Centar za pomoć u kući Općine Udbina na radno mjesto ravnatelj/ica navedenog centra, natječaj u prilogu.

Na taj javni natječaj javilo se sveukupno 15 kandidata te je od navedenih 15, 12 kandidata odbijeno zbog neispunjavanja uvjeta iz natječaja. Tri preostala kandidata među kojima je i Maja Radočaj, kći poginulog hrvatskog branitelja HVO-a Stanka Simića, prošla je u daljnji postupak prijema.

Već na pismenom testu znanja došlo je do pogodovanja komisije za prijem jednom kandidatu kojem je unaprijed određeni vremenski period za trajanje testiranja od 60 minuta, na njegov zahtjev produžen za još dodatnih 10 minuta. Nakon pismenog testiranja u kojem se i te kako pogodovalo tom kandidatu a trenutno imenovanom v.d. ravnatelju Centra za pomoć u kući Branku Gajić obavljeno je i usmeno testiranje kao i testiranje rada na računalu.

Institucija javnog natječaja u ovom slučaju višestruko je izvrgnuta ruglu jer se v.d. ravnatelju Centra za pomoć u kući Općine Udbina Branku Gajić pogodovalo ne samo tijekom ovog pismenog testiranja već i odlukom općinskoga vijeća da se osoba bez ikakvih referenci iz oblasti socijalne skrbi imenuje za v.d. ravnatelja navedenog centra. Isto tako ostaje nejasan pravni okvir poništenja natječaja pošto je upravo takva situacija opisana u čl. 24 st. 5 Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, dok se u priloženom rješenju zakonski okvir regulira čl. 10 Statuta navedenog centra koji nije javno dostupan.

Maja Radočaj kao dijete poginulog hrvatskog branitelja HVO-a Stanka Simić, sukladno uvjetima iz natječaja bila je jedini kandidat koji ima 5 godina rada na poslovima socijalne skrbi umjesto 3 propisane javnim natječajem te je nezaposlena samohrana majka sa djetetom. Druga dva kandidata nisu imali ispunjen ni taj osnovni uvjet od 3 godine radnog iskustva na poslovima socijalne skrbi. Moramo naglasiti da je sukladno naputku Ministarstva uprave odgovarajuće radno iskustvo ono što je relevantno pa tako i u slučaju istovjetnih rezultata sva tri kandidata.

Natječaj je bez ikakve osnove poništen odlukom upravnog vijeća Centra za pomoć u kući kojim predsjedava pročelnica jedinstvenog upravnog odjela Općine Udbina, Danica Prica, a razlog poništenja natječaja za sada je poznat samo upravnom vijeću. Za koaliciju koja predvodi Općinu Udbina HDZ-SDSS, dijete poginulog hrvatskog branitelja evidentno nije prihvatljiva osoba za zapošljavanje upravo zbog činjenice da je dijete poginulog hrvatskog branitelja.

Mario Adrinek

udbina-news.com.hr