Daruvarac izlazi na slobodu

daruvarac , osuđenik , Zadarska policija, zadar
Darko Kovačević Daruvarac (31), koji je na Općinskom sudu u Zadru 10. siječnja nepravomoćno osuđen za prijetnje i brutalno premlaćivanje 18-godišnje Zadranke L. G., u nedjelju, 10. veljače bit će pušten na slobodu do pravomoćnosti presude, potvrdio je glasnogovornik zadarskog Općinskog suda Denis Klarendić.

Budući da je Kovačević nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora, do pravomoćnosti presude u pritvoru može ostati najviše mjesec dana, odnosno šestinu istražnoga zatvora. Pravomoćnost presude čekat će na slobodi, a sigurnosna mjera, prema kojoj se mora javljati policiji triput tjedno i dalje će ostati na snazi jer je određeno da traje do pravomoćnosti presude, pojasnio je Klarendić.

Na upit kada se može očekivati pravomoćna presuda, glasnogovornik Klarendić Hini je kazao da je to teško reći jer se Kovačević žalio na presudu. Kada žalba bude zaprimljena na Općinskom sudu, o njoj se u roku od osam dana mora očitovati Općinsko državno odvjetništvo, a ako odgovori negativno, o žalbi će odlučivati Županijski sud.

Kovačevićev odvjetnik Boris Radman odmah nakon izricanja nepravomoćne presude podnio je žalbu na rješenje o produljenju istražnoga zatvora, što je Županijski sud u Zadru usvojio te preinačio rješenje ograničivši, sukladno zakonu, trajanje istražnoga zatvora na maksimalnih mjesec dana.

Darko Kovačević Daruvarac, koji je 13. lipnja 2018. pretukao L. G. u jednom zadarskom kafiću, bio je optužen za prijetnju i nanošenje teških ozljeda 18-godišnjoj djevojci, ali je pušten na slobodu 14. prosinca nakon što se njegov branitelj nje pojavio na ročištu na Općinskom sudu pa nije bilo uvjeta za održavanje rasprave, a istekao je maksimalni rok od šest mjeseci zadržavanja u pritvoru.

Uz ispriku žrtvama nasilja, sutkinja je tada odgodila početak suđenja za 9. siječnja zbog izostanka njegova odvjetnika i roka u kojemu mu se novi branitelj, dodijeljen po službenoj dužnosti, mora pripremiti za slučaj.

Državni odvjetnik Igor Vulić zatražio je mjere opreza, privremeno oduzimanje osobne iskaznice i putovnice te zabranu prilaska žrtvama i napuštanja prebivališta.