DAN SJEĆANJA Tisuće ljudi dolazi se pokloniti Gradu heroju

Vukovar, Vukovar, Dan sjećanja na Vukovar, dan sjećanja, Vukovar, velimir raspudić

Oko 3.600 hrvatskih branitelja i civila je ubijeno ili poginulo. Iz potpuno razrušenog Vukovara protjerane su gotovo 22.000 tisuće ljudi, a u srpske logore odvedeno je više od sedam tisuća branitelja i civila. Na popisu nestalih, i 23 godine poslije, još je oko 350 branitelja i civila. Svim žrtvama poklonit će se Hrvatska, a mnogi su građani i došli u grad heroj i bit će u Koloni sjećanja vukovarskim ulicama. U Vukovaru će biti i predsjednik, premijer i cijela Vlada.

Komemorativnim skupom, Kolonom sjećanja, odavanjem počasti žrtvama, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te misom zadušnicom u Vukovaru će se obilježiti Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 23. obljetnica stradanja u Domovinskom ratu.

Dan sjećanja ove se godine obilježava pod geslom "Vukovar - mjesto posebnog pijeteta". Obilježavanje će početi komemorativnim skupom u dvorištu vukovarske Opće bolnice (10 sati) kojemu će, kako se očekuje, nazočiti na tisuće domoljuba iz cijele Hrvatske, te najviši državni dužnosnici, predsjednik Republike Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović, zajedno sa članovima Vlade RH.

Sudionici obilježavanja potom će iz bolnice krenuti u Koloni sjećanja (10,30 sati) gradskim ulicama do Memorijalnoga groblja žrtava iz Domovinskoga rata, na kojem će državna i druga izaslanstva te obitelji poginulih položiti vijence i zapaliti svijeće (12,35 sati). Kolonu sjećanja predvodit će pripadnici 4. bojne 3. gardijske brigade te 204. vukovarska brigada HV-a.

Molitvu za poginule, ubijene i nestale u obrani Vukovara predvodit će dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, koji će na groblju služiti misu zadušnicu (13 sati). Predsjednik Josipović položit će vijenac kod Spomen obilježja masovne grobnice na Ovčari (13,15 sati). U večernjim satima, u spomen na poginule i nestale vukovarske branitelje, u Dunav će se kod dvorca Eltz iz brodica vukovarskih ribara pustiti nekoliko stotina upaljenih lampiona u sklopu projekta "Svjetlosna rijeka sjećanja" (17 sati).

U programu obilježavanja 23. obljetnice stradanja Vukovara u jugosrpskoj agresiji sudjelovat će i izaslanstvo Srpskoga narodnog vijeća (SNV) i Udruženja porodica "Protiv zaborava". Izaslanstvo će predvoditi predsjednik SNV-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac. U Vukovaru će obilježavanju nazočiti i zagrebačka zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek.

Ovogodišnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. počelo je 11. studenoga predstavljanjem knjige Žarka Plevnika 'Crveni fićo', a završit će 22. studenoga međunarodnim teakwondo turnirom.

dalje.com