Crnogorci: Hrvati su nas maltretirali i bacali pasoše

26.02.2010

Mediji u Crnoj Gori objavili su tekst u kojem dva muškarca iz Podgorice tvrde da su ih hrvatski granični policajci na prijelazu Karasovići maltretirali i bacali im putovnice, da bi im na kraju zabranili ulazak u Hrvatsku.

Husein Ukošata (44) i Ardijan Guči (24) ispričali su crnogorskim medijima neugodnosti koje su u petak 19. veljače doživjeli na putu prema dubrovačkim Čilipima, gdje su trebali 'pokupiti' prijatelja koji je stigao iz Münchena.

Veleposlanstvo Crne Gore u Zagrebu je od Ministarstva vanjskih poslova i MUP-a zatražilo pojašnjenje ''neprimjerenog i neciviliziranog ponašanja prema crnogorskim državljanima''.

Kako su kazali crnogorskim kolegama, žena u uniformi, za koju su poslije doznali da se zove Ksenija Karlić, nervozno je zatražila da joj uz uredne prometne isprave pokažu pozivno pismo i novac koji imaju.

''Uz negodovanje zbog takvih zahtjeva, ipak sam joj pokazao 300 eura, a Ardijan Visa karticu na kojoj je imao više nego dovoljno za jednodnevni boravak u Hrvatskoj. Odmahnula je glavom kazavši da on ne može prijeći granicu. Nije pomoglo ni to što sam imao dovoljno novca za obojicu, niti je prihvatila molbu da se vratimo do Herceg Novog i podignemo novac s kartice'', ispričao je Ukošata.

Dodaje kako su protestirali da ''im se to ne bi dogodilo bilo gdje u Europi'', zbog čega je u Ardijanovoj putovnici ''odmah završio pečat sa zabranom ulaska u Hrvatsku''.

Glasnogovornica PU dubrovačko-neretvanske Marija Gjenero komentirala je za Slobodnu Dalmaciju da ''gospodin Ardijan Guči nije ispunjavao uvjete sukladno Uredbi o viznom sustavu, kojom je propisano da stranac pri ulasku u RH minimalno mora imati 100 eura po danu, a ako ima organiziran prijevoz i smještaj, 50 eura.

''S obzirom da nije imao, njemu je zapriječen ulaz'', izjavila je Gjenero za Slobodnu Dalmaciju.
Tagovi: granica

loading...