Crkva okreće leđa Plenkoviću? Svećenik u zagrebačkoj crkvi pozvao vjernike na prosvjed ispred HDZ-a

Istanbulska konvencija, crkva, Andrej Plenković, HDZ

Posljednjih desetak dana traje u HDZ-u intenzivna rasprava o Istanbulskoj konvenciji, a ona je zasad rezultirala činjenicom da se sve više važnih članova stranke izjašnjava protiv nje. Oko Istanbulske su se angažirali i drugi zainteresirani akteri na javnoj sceni, naročito Crkva.

Naime, svećenici na misama po Hrvatskoj u svojim propovijedima učestalo progovaraju o navodno protukršćanskim dijelovima Istanbulske konvencije. HDZ-ovci koji su praktični vjernici slušaju to i vjerojatno im nije svejedno.

U nedjelju navečer je tako, piše Novi list, na misi u zagrebačkoj crkvi Presvetog srca Isusova u Palmotićevoj ulici bio Karlo Ressler, savjetnik premijera Plenkovića.

Čuo je tom prilikom s oltara svećenika kako, primjerice, polemizira s Plenkovićevom tezom da je Istanbulska konvencija »duboko kršćanska«, a na kraju mise je još pročitana obavijest da će se u subotu u Zagrebu održati prosvjed protiv konvencije i da će započeti, kako je rečeno, ispred sjedišta HDZ-a.

Presedan je da se u katoličkim crkvama poziva na demonstracije ispred sjedišta HDZ-a, koje će završiti na Markovom trgu.

Logično je da su u HDZ-u zabrinuti ovakvim razvojem događaja i u tom kontekstu valja promatrati i jučerašnju Plenkovićevu čestitku kardinalu Josipu Bozaniću za njegov imendan.

"Neka Vas patron Crkve i obitelji te višestoljetni zaštitnik hrvatske domovine, svojom pravednošću i vjerom vodi putem Vašeg poslanja", napisao je premijer Bozaniću, kako je objavljeno na web stranici Vlade.

dnevnik.hr