Cijepa se hrvatski HDZ

Ivo Sanader
Sanader je istaknuo kako je odluka da se povuče iz aktivne politike bila pogreška, a svoju odluku o povratku obrazložio je najgorim izbornim rezultatom svoje stranke na izborima na nacionalnoj razini od osnutka HDZ-a.

“Meni moratorij na mjesto u Saboru istječe 15. siječnja. Tada je sve moguće i razmišljam da se vratim u Sabor”, rekao je Sanader na izvanrednoj konferenciji za novinare u prostorijama HDZ-a, gdje je, prema nekim navodima, ušao silom. Takav su potez u vrhu stranke doživjeli kao pokušaj puča. Podsjetimo, jedna je skupina članova HDZ-a čak je poslala i pismo Ivi Sanaderu, u kojem mu na neki način prijeti da će, ukoliko se vrati u politički život stranke, “završiti kao Ivić Pašalić”.

“Rat” u HDZ-u?

Povratkom Sanadera u aktivnu politiku potvrđena su i pisanja Dnevnog list od prije više od mjesec dana kako se Jadranka Kosor počela obračunavati s Tuđmanovim i Sanaderovim ljudima, što je bilo najočitije na primjeru Andrije Hebranga. Naime, tijekom njegove predsjedničke kampanje vrh HDZ-a nikada nije čvrsto stao iza njega, te ga je na taj način izbacio iz ozbiljne utrke za predsjednika. Već ranije Kosor je imala i okršaj s predsjednikom Sabora Lukom Bebićem, koji je, uz Hebranga, predstavljao najveći problem da preuzme potpuni nadzor nad strankom.

Upravo ove činjenice, čini se, jedan su od glavnih razloga Sanaderova povratka, a kako god se on razvijao, zasigurno je da će izazvati buru na hrvatskoj političkoj sceni, ali i unutar vladajuće stranke. Iako je u nekoliko navrata tijekom konferencije za novinare Sanader istaknuo kako ne želi rušiti Kosor, sam njegov povratak jasan je znak kako je nezadovoljan vođenjem HDZ-a posljednjih mjeseci. Iako mu je popularnost u očima javnosti pala od povlačenja, i dalje ima potporu velikog broja istaknutih HDZ-ovaca, što potvrđuje i to da ga je na konferenciji za novinare pratilo petnaestak saborskih zastupnika te stranke.

Kako se nešto sprema unutar HDZ-a, potvrđuje i izjava Bebića, koji je na pitanje da komentira hoće li Sanader ovim potezom oslabiti Kosorkinu poziciju, odgovorio protupitanjem: “A, je li bolje da slabimo stranku?” Spomenimo kako predsjednica Vlade Kosor, kao i niti jedan ministar, nisu bili prisutni na Sanaderovom povratku, što bi mogao biti prvi pokazatelj da se i hrvatski HDZ, po uzoru na bh., cijepa na dvije opcije.

Problemi vođenja HDZ-a

Kako sada stvari stoje, najizglednije je da će se dosadašnji predsjednik Sabora Luka Bebić, kao što je već najavio, povući u mirovinu, a da će na njegovu stolicu sjesti upravo Sanader. Sanader je dao punu potporu Kosor na vođenju Vlade RH, ne samo zato što ispunjava program rada iz 2007. - borbu protiv korupcije i ulazak u EU, nego i što se dobro nosi s gospodarskom krizom. Ipak, naveo je kako je deficit stranke očit i zbog toga je HDZ polučio najgori rezultat na nacionalnoj razini od 1989., kada je osnovan.

“Ova odluka nije slabljenje Kosor, nego jačanje HDZ-a, jer ovih zadnjih šest mjeseci nisu sazivana središnja tijela stranke i nije vođena aktivnija politika kada je riječ o predsjedničkim izborima”, kazao je Sanader. Isto tako, smatra kako je HDZ pobjednička stranka a ne stranka od 12 posto, međutim, tvrdi da još uvijek ne razmišlja o prijevremenim unutarstranačkim izborima.

“Odgovornost ne leži samo na Andriji Hebrangu, nego i na nesnalaženju u vođenju stranke. Odgovornost vidim i na sebi i mojoj nakani da se potpuno povučem iz aktivne politike”, rekao je Sanader, komentirajući prvi krug predsjedničkih izbora. Osim toga, demantirao je Hebrangove navode da ga županijski odbori nisu željeli u predsjedničkoj kampanji, navodeći kako Hebrang nikoga nije pitao treba li njegovu potporu u izborima.

Prodavanje teritorija

Sanader je 1. srpnja prošle godine šokirao cjelokupnu hrvatsku javnost kada se odlučio na iznenadno povlačenje iz politike. Od tada se spekuliralo s raznim teorijama zbog čega se Sanader odlučio na ovakav potez, ali sam Sanader nikada nije jasno obrazložio svoju odluku. Jučer je tu odluku objasnio riječima da nije bio spreman na trgovinu teritorijem.

“Možda tada nisam bio dovoljno jasan, ali nisam bio spreman prodavati teritorij. Htio sam izazvati šok, koji je doprinio kasnijim sporazumom o deblokadi”, ustvrdio je Sanader. U potpunosti je odbacio sve optužbe koje mu se u posljednje vrijeme stavljaju na teret (Hypo banka, Hrvatska poštanska banka i druge), poručivši kako s time nikada nije imao nikakve veze, te da ne bi odstupio od najmoćnijeg položaja u zemlji da je išta bilo.

Uvod u prijevremene parlamentarne izbore? “U sljedeća dva-tri mjeseca imat ćemo ozbiljan 'fight' u HDZ-u, jer kroz najavljene unutarstranačke izbore Jadranka Kosor i Vladimir Šeks htjet će neutralizirati Ivu Sanadera i njegove ljude. Moguć je Sanaderov povratak u Sabor i stvaranje frakcije u HDZ-u”, rekao je Damir Kajin iz IDS-a te zaključio kako bi ovo mogao biti uvod u prijevremene parlamentarne izbore na kojima bi mogla sudjelovati dva HDZ-a.

Piše: D. Bradvica