Carinici plijene robu kupljenu preko interneta!

kupnja robe preko interneta

Brojni građani posljednjih su se dana obratili udruzi Dalmatinski potrošač tvrdeći da im je Carina zaplijenila kupljenu robu preko interneta zbog sumnje da je riječ o krivotvorinama.

"Za savjet su nam se obratile fizičke osobe koje su očekivale pošiljku u vrijednosti do maksimalno 100 eura. Narudžbe su se uglavnom odnosile na obuću - tenisice proizvođača Converse, Adidas, Nike, klompe Crocs... Od Carinske uprave dobili su obavijest da moraju dokazati da se radi o originalu ili pristati na uništenje robe u roku od deset dana, na što su se gotovo svi odlučili. Većinu kupaca kontaktirala su i odvjetnička društva koja zastupaju određene brandove, nudeći im nagodbu", ispričala je za Slobodnu Dalmaciju voditeljica splitskog Savjetovališta za zaštitu potrošača Nela Kovačević.

337 slučajeva privremenog zadržavanja robe u poštanskom prometu

Prema informacijama Carinske uprave, od početka svibnja evidentirano je ukupno 337 slučajeva privremenog zadržavanja robe u poštanskom prometu. Od toga je devet slučajeva okončano puštanjem robe, 95 njezinim uništenjem, dok su ostali još u postupku.

Glasnogovornik Carinske uprave Mario Demirović kaže da su pokazatelji da je roba krivotvorena prije svega preniska cijena proizvoda, loša kvaliteta i porijeklo robe. Ističe da su najčešće krivotvorene robne marke: Adidas, Armani, Bjorn Borg, Burberry, Cartier, Chanel, Lacoste... U postupcima uništenja najčešće se pak nađu satovi, sunčane naočale, torbe, odjeća, obuća, parfemi, pa čak i motorne pile.

"Carinska uprava ne dokazuje je li do kršenja prava zaista i došlo, nego samo utvrđuje opravdanu sumnju u povredu prava intelektualnog vlasništva", poručuju iz Carinske uprave. Uvoz krivotvorene robe ne tretira se kao carinski prekršaj. Nezakonito postupanje u smislu povrede prava intelektualnog vlasništva sankcionirano je kao prekršaj kaznenim odredbama posebnih propisa.