Branitelji tražili da ih zaštite državne institucije zbog nadolazećeg antiprosvjeda

Kolinda Grabar Kitarović, branitelji, hrvatski branitelji, savska 66, Novoizabrana predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, branitelji, prosvjedi branitelja, Ministarstvo branitelja, branitelji, hrvatski branitelji

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je u petak predstavnike udruga koje sudjeluju u braniteljskom prosvjedu pred Ministarstvom branitelja u Zagrebu i u razgovoru o izradi novog zakona o pravima branitelja i njihovih obitelji izrazio zadovoljstvo što njihovi predstavnici sudjeluju u tome.

Ocijenio je da ga treba što prije dovršiti kako bi se otvorila javna rasprava. Ponovio je svoje stajalište da taj zakon treba objediniti sva pitanja braniteljske populacije te da bi trebao biti organski, a ne ustavni zakon. Kad je riječ o političkim zahtjevima braniteljskih prosvjednika, rekao je da moraju poštovati demokratsku proceduru, priopćeno je iz Sabora.

Predsjednik Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški rekao je da u izradi prijedloga navedenog zakona sudjeluju i braniteljske udruge u okviru pododbora koji je osnovao saborski Odbor za ratne veterane. Ponovili su zahtjev za smjenom ministra branitelja Freda Matića i njegovih suradnika te zatražili da zajednički sastanak s predstavnicima branitelja održe predsjednica Republike, predsjednik Sabora, predsjednik Vlade i ministar branitelja.

Branitelji su izrazili i nezadovoljstvo najavljenim antiprosvjedom te su zatražili da ih državne institucije zaštite. Upozorili su kako bi u slučaju da antiprosvjednicima bude omogućen dolazak u Savsku 66 bilo teško kontrolirati situaciju i spriječiti moguće izgrede, navodi se u priopćenju iz ureda predsjednika Sabora.

Hina