Branimir Glavaš mora u istražni zatvor??

Branimir Glavaš, Ivan Vrkić, gradonačelnik Osijeka, zatvor u Mostaru, Županijski sud Osijek, Branimir Glavaš, korištenje izvanzatvorskih pogodnosti , Branimir Glavaš, Branimir Glavaš, Branimir Glavaš, Branimir Glavaš, Drinovci, Branimir Glavaš, tjeralica,  zagrebački sud, slučaj Selotejp, Branimir Glavaš, istražni zatvor, povučena tjeralica, Branimir Glavaš, Branimir Glavaš, Vrhovni sud RH, Ustavni sud RH, Branimir Glavaš, Branimir Glavaš,  u istražnom zatvoru, zatvor, Branimir Glavaš, imunitet, Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo, DORH, Branimir Glavaš, HDSSB, Saborski zastupnik

...svakako nastojati osporiti takvo rješenje tužbom Ustavnom sudu.

Branimir Glavaš mora u istražni zatvor. Odlučio je tako Vrhovni sud RH  poništivši odluku Županijskog suda u Zagrebu.

Vrhovni sud smatra da Glavaš iza rešetaka mora čekati pravomoćnost presude što ju je srušio Ustavni sud, budući da je sada na snazi nepravomoćna presuda kojom je Glavaš zbog ratnog zločina osuđen na 10 godina zatvora.

Po zakonu je za presude strože od pet godina zatvora obvezan istražni zatvor do pravomoćnosti.

Glavaš je na svojoj Facebook stranici objavio priopćenje koje prenosimo:

''Obavještavam hrvatsku javnost kako mi je novinar Jutarnjeg lista Željko Petrušić u 16:30h dojavio da su mu njegovi provjereni izvori iz pravosudnih krugova na Vrhovnom sudu RH prokazali kako je protiv mene danas tijekom prijepodneva na zatvorenoj sjednici sudskog vijeća VS RH donesena odluka kojom se preinačuje rješenje Županijskog suda u Zagrebu od 6. veljače 2015. godine kojim je odbijen prijedlog ŽDO-a Zagreb za određivanje istražnog zatvora (meni) te mi se današnjim rješenjem Vrhovnog suda RH određuje (obligatorni) pritvor. O istom još nisam službeno obaviješten, a ukoliko je informacija točna očekujem dolazak policije svakog trenutka na vrata kako bi me priveli u remetinečki zatvor.

Prema informacijama koje sam naknadno saznao, informaciju je gospodinu Petrušić dojavila prijateljica druga Milorada Pupovca, novinarka Jutarnjeg lista gospođa Slavica Lukić.Zahvaljujem gospodinu Petrušiću, novinaru Jutarnjeg lista na odavanju strogo povjerljive informacije, a koju mi je prenio iz svojih doušničkih izvora sa VS RH.''

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić izjavio je Hini da u srijedu do kraja radnog vremena, koliko je njemu poznato, takvo mišljenje Vrhovnoga suda nije stiglo na Županijski sud. »No, u svakom slučaju, ako je odluka i došla, ona nije proslijeđena tužiteljstvu i Glavaševoj obrani«, rekao je Devčić Hini.

Zagrebačko županijsko državno odvjetništvo žalilo se Vrhovnom sudu na odluku nadležnog suda koji je odbio njihov zahtjev za određivanjem istražnog zatvora za Glavaša, koji je iz zatvora u Mostaru, gdje je služio kaznu, pušten nakon siječanjske odluke Ustavnoga suda.

Ustavni sud 12. siječnja, naime, djelomično je usvojio Glavaševu ustavnu tužbu te ukinuo pravomoćnu presudu za slučajeve »garaža« i »selotejp« i predmet vratio Vrhovnom sudu na ponovno odlučivanje.

Tužiteljstvo je nakon toga, krajem siječnja, zatražilo istražni zatvor za Glavaša ističući kako je, nakon što je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu, na snazi presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je Glavaš zbog ratnog zločina u Osijeku nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu dulju od pet godina.Po nepravomoćnoj odluci, Glavaš je zbog zločina nad srpskim civilima u ratnom Osijeku osuđen na deset godina zatvora, a Vrhovni je sud tu kaznu umanjio na osam godina.

Odvjetnik Branimira Glavaša Dražen Matijević Hini je u srijedu navečer izjavio kako nije službeno zaprimio odluku Vrhovnog suda, ali da će, ako je informacija o odluci Vrhovnoga suda točna, svakako nastojati osporiti takvo rješenje tužbom Ustavnom sudu.

U izjavi Hini Matijević je kazao kako, po njegovim saznanjima, ni zagrebački Županijski sud, u ranim popodnevnim satima, još nije imao informaciju o tome, niti ju je zaprimila obrana kao stranka u postupku, ali, kako kaže, poznavajući praksu da se takve informacije najprije plasiraju u javnost, moguće je da je informacija točna.

Dodao je kako će, ako službeno zaprimi takvo rješenje Vrhovnog suda, svakako uslijediti tužba Ustavnom sudu, s ciljem osporavanja odluke o određivanju istražnoga zatvora.

Hina