Bosanska mornarica zabrinuta, samo će podmornice moći uplovljavati u Neum!

Pelješki most, HDZ, sdp h, Neum, koridor, pelješac, pelješac, Pelješki most, Dubrovnik, pelješac, most, Neum, Pelješki most, pelješac, Neum, Dubrovnik

Koristila bi se već izgrađena infrastruktura a most bi imao dvije trake, brzina bi bila ograničena na 50-tak kilometara na sat, a ulaganje od 36 milijuna eura navodno bi se isplatilo kroz 10 do 15 godina.

Američki poduzetnik i predstavnik stranih investitora James Price Chuck, vlasnik tvrtke 'The Adriatic Group' zainteresirane za hirdoavionsko povezivanje poluotoka s kopnom, i hrvatska arhitektica Maja Bručić, direktorica tvrtke 'Lotus Architecti', tvrde da imaju optimalno, jednostavno i kvalitetno rješenje mosta do poluotoka Pelješca.

Povezivanje dva dijela Hrvatske razdvojena teritorijem BiH moglo bi se, kažu, realizirati u roku od devet mjeseci. Chuck već spominje i moguće investitore poput australske Macquaire Groupe. Pelješki pontonski most bio bi najveći takav most u Europi i drugi najveći na svijetu, nakon mosta Rosellini u američkom Seattleu.

Koristila bi se već izgrađena infrastruktura, a most bi imao dvije trake, brzina bi bila ograničena na 50-tak kilometara na sat, a ulaganje od 36 milijuna eura navodno bi se isplatilo kroz 10 do 15 godina. Chuck kaže kako bi mostarina bila tri eura koju bi naplaćivali investitori. Minimalna trajnost mosta bila bi 30 godina uz jamstvo i u tom bi periodu investitori imali koncesiju nad mostom.

Nejasno pritom ostaje gdje bi prolazili brodovi?

Izravna posljedica ovog rješenja značit će za bosansku ribarsku i trgovačku flotu nemogućnost isplovljavanja i uplovljavanja, ali će zato njihove podmornice moći i dalje ispunjavati svoje zadatke!

Dnevno.hr