Borovim naseljem prije utakmice se orilo 'Nož, žica, Srebrenica', a policija nije učinila ništa?!

Za one kojima je ova vijest promakla, riječ je o Europskom prvenstvu u košarci za juniorke koje je započelo utakmicom Srbije i Grčke. Problem je nastao kada su srpski navijači raširili zastavu na kojoj je pisalo Vukovar, ali na ćirilici. 'Veći incident' spriječila je policija, barem je tako izvijestila nekolicina medija koja se uopće željela pozabaviti problemom koji je, kako saznajemo, u Vukovaru i okolici svakodnevan.

Branitelj koji se našao na utakmici za portal Dnevno.hr rekao je:

'Kao prvo, ćirilica na zastavi je samo moment koji je zabilježen fotografijom i zbog toga cijela priča nije promakla oku javnosti. Promaklo je sve ono što je prethodilo, a to je da je grad bio okupiran navijačima koji su naoružani četničkim obilježjima u očekivanju utakmice na sav glas pjevali 'Nož, žica Srebrenica', uzvikivali 'Ovo je sveta zemlja Srbija', 'Vukovar je Srbija' i tako dalje. Policija je pala na ispitu i nije učinila ništa, ni jedna institucija nije učinila ništa kako bi spriječila da do ovog uopće dođe. To je sve dirigirano odozgora', ogorčeno zaključuje ovaj Vukovarac.

Napominje kako je riječ o stotinjak navijača u majicama sa četničkim obilježjima koji su nakon pohoda po ulicama Borova naselja nastavili provocirati na utakmici što i nije bio problem jer je bio angažiran jedan, jedini policajac i to bez oružja!

Srpski navijači pljuvali po policajcu i gazili mu kapu - nijedan nije priveden!

'Bilo je tužno gledati kako ga srpski navijači ismijavaju, pljuju po njemu i skidaju mu kapu. Nevjerojatno je da nitko zbog nereda nije priveden. Naravno da srpska zastava i srpski dresovi ne bi bili problem, ali četnikovanje po Vukovaru zbog kojeg nitko zasigurno neće odgovarati nož je u srce svakom Hrvatu, Vukovarcu i branitelju. Gledate i ne možete vjerovati... Ali, danas je opet utakmica. Za dolazak se organiziraju BBB, Torcida, Ultrasi, a čujem i Osječani i bojim se, bit će krvi', završava svjedok incidenta u Borovu naselju.

Predsjednik Stožera za obranu Vukovara, Tomislav Josić, nije boravio u gradu za vrijeme košarkaške utakmice, ali uopće nije iznenađen zbivanjima:

'Mediji su se sad raspisali o incidentu i ćirilici na zastavi, a nikako da shvate kako mi u Vukovaru gotovo svakodnevno živimo s tim. Tri podignuta prsta postaju normalna pojava, naročito kad su svadbe koje, čini mi se, Srbi jedva dočekaju samo da rašire svoju zastavu. I onda takva jedna kolona prolazi kraj nas branitelja, Vukovaraca, pjeva srpske pjesme i provocira, a nitko im ne može ništa. Nikad nisu kažnjeni, iako bi po zakonu uz srpsku, morali imati i hrvatsku zastavu. Ali, oni riskiraju tih petsto kuna kazne ili pred ulazak u grad izvade neku malu hrvatsku zastavicu. Ponavljam, nisam bio u gradu za vrijeme utakmice, ali za mene nema iznenađenja. To je postao stil života u Vukovaru. Ako vam zvučim kao da sam se pomirio s tim, nisam. Samo mi pomalo smiješno zvuči da se piše o 'neviđenom incidentu'. Mi to stalno gledamo, za ostatak Hrvatske to možda i jest neviđeno. Valjda sad svi konačno shvate i povjeruju u kakvoj atmosferi žive Vukovarci', za portal Dnevno rekao je Tomislav Josić.

Iako je neposredno prije zaključenja članka stiglo priopćenje iz PU vukovarsko-srijemske koje kazuje da je prekršajno prijavljen 23-godišnjak iz Vukovara, postavlja se pitanje: Je li to uistinu sve što će policija učiniti vezano uz ovaj slučaj te hoće li ubuduće prepoznati utakmice visokog rizika kako bi mogla preventivno djelovati slanjem više od jednog policajca?