Boljkovac sutra pred sudom zbog ubojstva civila 1945.

josip boljkovac, uhićenje, ratni film, likvidacija  civila , anto nobilo, josip boljkovac, OZNA
No, tek manji dio ispitat će se neposredno, dok će se u većini slučajeva čitati raniji iskazi iz istrage.

Prvi hrvatski ministar unutarnjih poslova, 93-godišnji Josip Boljkovac , sutra bi se na zagrebačkom Županijskom sudu trebao očitovati o optužnici koja ga tereti da je u svibnju 1945. kao šef karlovačkog Odjeljenja za zaštitu naroda (OZNA) naredio uhićenja i likvidaciju 21 civila s područja Duge Rese.

Njegov odvjetnik Anto Nobilo tvrdi da će Boljkovac kao i do sada poreči nedjelo koje mu se stavlja na teret i podsjeća da nema dokaza koji bi ga povezali sa zločinom nad civilima.

Na suđenju koje će voditi sudac Tomislav Juriša tvrdnje optužbe i obrane trebale bi se potkrijepiti iskazima 40-ak svjedoka. No, tek manji dio ispitat će se neposredno, dok će se u većini slučajeva čitati raniji iskazi iz istrage.

Nobilo tvrdi da je riječ uglavnom o članovima obitelji žrtava koji su u vrijeme zločina bili mala djeca. "Riječ je o svjedocima koji po obiteljskim pričama znaju da se zločin dogodio, ali ne i tko je za njih odgovoran. Obrana, međutim, ne poriče zločin nego tvrdi tek da Boljkovac nije kriv", kazao je Nobilo.

Podsjeća da je i obrana predložila svjedoke i arhivske dokumente koji navodno u potpunosti objašnjavaju pod kojim je okolnostima došlo do zločina. Obrana, među ostalim, ističe da ima i svjedoke koji tvrde da Boljkovac nije imao ovlasti zapovijedati jedinicama KNOJ-a (Korpus narodne obrane Jugoslavije) te da na dan zločina nije bio u Dugoj Resi, nego u karlovačkoj bolnici.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo Boljkovca tereti da je od 7. svibnja do sredine lipnja 1945., protivno propisima međunarodnoga ratnog prava, zapovjedio uhićenje i dovođenje u zatvor većeg broja civila s područja Duge Rese i okolnih mjesta pod optužbom da su surađivali s ustaškim vlastima.

Uhićenici, šest poznatih i četrnaest nepoznatih osoba, nekoliko su dana navodno ispitivani, a zatim je, tvrdi tužiteljstvo, po Boljkovčevoj zapovijedi, njemu podređena 3. četa 1. hrvatske brigade KNOJ-a zatočenike odvela, ubila i zakopala na predjelu zvanom Vidanka Curak. U optužnici stoji i da je jedan muškarac koji se usprotivio odvođenju ubijen iz vatrenog oružja kod željezničke pruge u Dugoj Resi.

Boljkovac je uhićen početkom studenoga 2011., a iako je odbacio sve optužbe, uz pokretanje istrage, određen mu je i pritvor. Nekoliko tjedana poslije Ustavni sud ukinuo je odluku o pokretanju istrage jer ju je, po odredbama starog zakona, vodio istražni sudac umjesto državnog odvjetništva.

Nova je istraga krajem siječnja 2012. pokrenuta po novom Zakonu o kaznenom postupku. Nakon podizanja optužnice sredinom rujna ove godine, Boljkovac je rekao da se njegovim slučajem skreće pozornost s dnevne politike, a ponovio je i kako nema pojma o zločinima jer karlovačka Ozna nije bila mjerodavna za ta pitanja, nego su o likvidacijama odlučivala okružna tijela.

Hina